close
Охлаждане

Водно охлаждане за процесори – Fractal Design Kelvin T12

Kelvin T12

Fractal Kelvin T12 е едно от най-новите и същевременно най-добри водни охлаждания, които геймърите имат на разположение в момента. То е част от серията заедно с още две предложения – S24 и S36. Fractal Kelvin T12 е най-малкият модел, което го прави и най-практичен и универсален, тъй като не всички РС кутии например поддържат голям 360-милиметров радиатор.

Цялата серия Kelvin е съвместен проект на Fractal Design и немската компания Alphacool, която специализира в качествени решения за охлаждане за нуждите на най-запалените РС геймъри. Подобно партньорство е обичайна процедура за много от големите марки, които използват тясната специализация на компании като Alphacool.

И така, кое всъщност е онова, което отличава Fractal Kelvin T12?

Най-напред, както това охлаждане, така и цялата серия, има меден радиатор за по-ефикасен пренос на топлината. За сравнение дори новата серия Eisberg на Corsair не е с мед. На второ място, моделите от серията Kelvin са снабдени с вход за пълнене на помпичката и радиатора, което позволява по-лесна поддръжка. Тези продукти могат да се ъпгрейдват, тъй като навсякъде са използвани стандартни G1/4“ фитинги и следователно има възможност за добавянето на допълнителни водни блокове, прикачването на различни видове тубички и дори използването на други охлаждащи течности. В това отношение крайният потребител има наистина голяма свобода на избор.

С годините функциите и начина на работа на водните охлаждания неминуемо търпят промени, като цялостната идея напоследък е да се създаде по-удобна за инсталация и поддръжка конфигурация. Преходът към 240 и дори 360-милиметрови радиатори пък позволява разсейването на още по-голямо количество топлина. Повечето All-in-One модели включват високоскоростни 120-милиметрови вентилатори, които осигуряват силен приток на въздух, макар че понякога са по-шумни от необходимото.

Кутията на Fractal Kelvin T12 е елегантна и в черен цвят, показвайки ясно изображение на охлаждането и акцентирайки върху неговите три основни характеристики – мощно, тихо и с възможност за ъпгрейд. Отделните компоненти грижливо са опаковани по отделно. В комплекта влиза предварително сглобено водно охлаждане със 120-милиметров радиатор; 2 вентилатора Silent Series HP 120 ;хардуер за монтиране на Intel LGA775, 1150, 1155, 1366 & 2011 и AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 & FM2+; един кабел; термо паста Fractal Design Zero; винтчета за монтиране и ръководство за употреба.

Основният елемент – комбинация от блокче и помпичка – е изработен от медна база за максимален трансфер на топлина и от пластмасово капаче, което помага да се намалят разходите. Керамичната помпа на Alphacool е настроена за максимум от 2400 RPM и осигурява оптимален баланс между производителност и ниво на шума. Като естетика, охлаждането е простичко, но стилно.

Тръбичката е здраво закрепена към въртящите се фитинги. В сравнение с някои подобни модели, Fractal Kelvin T12 е малко по-високо. Размерите на тръбичката са сравними, като Fractal Kelvin T12 има предимството на по-гъвкавия дизайн. Не забравяйте, че то позволява да използвате различни течности и други видове тръбички за максимална кустомизация.  Най-отличителната черта на Fractal Kelvin T12 е дебелината на радиатора, която тук е доста голяма.

Практическият тест на охлаждането става с базирана на Intel Haswell конфигурация от висок клас: четириядрен процесор Core i7-4770K, клокнат на 4.40GHz, дъно Asus Z97-A, 16GB DDR3 RAM памет, видео карта GeForce GTX Titan, захранване Corsair AZ760i и SSD диск Crucial M500 240GB. Софтуерното натоварване идва с помощта на програмата HandBreak за 4К видео. При теста се записва температурата на процесора, като се взимат предвид и всички останали температурни промени в конфигурацията и средата.

Охлажданията от висок клас са задължителни за оувърклокнати процесори. Без особена изненада, Fractal Kelvin T12 се представя отлично. Основните параметри, които се следят, са температурата и нивото на шума. Започвайки теста без оувърклок на процесора, температурата му в покой е около 25С, което е среден резултат. С покачване на напрежението и работната честота, Core i7-4770K достига максимална температура от 50.75С. При максимално натоварване и пълен оувъклок, температурата на процесора стига 72С, което е добро постижение предвид мощността на конфигурацията.

Много добър е и резултатът от шумовия тест – Fractal Kelvin T12 прави само 31 dB шум, което не може да попречи на никого.

Лесно за инсталация, изключително тихо при работа, с висока производителност и възможност за ъпгрейд, Fractal Kelvin T12 наистина може да ви предложи много. Тази тиха и мощна керамична помпа е достатъчно силна, за да поддържа значително разширена конфигурация, ако решите да добавите GPU блокове или допълнителни радиатори. Решението на компанията да пусне All-in-One модел с опции за допълнителна кустомизация е доста добро, предвид че потребителите по принцип обичат да пипат допълнително по този тип охлаждания. Представянето на всичките три модела от серията е доста близо до това до много по-скъпите охлаждания тип „Направи си сам“. Що се отнася до охлаждането, Fractal Kelvin T12 постига много добри резултати, при това с по-бавно въртящи се вентилатори, поради което шумът е намален до минимум и атмосферата в помещението е много по-приятна. Не трябва да забравяме, че цялата серия се води за възможна за ъпгрейд и потребителят не е ограничен от фабричната инсталация. Дори и да нямате планове да го модифицирате, охлаждането изглежда достатъчно професионално спрямо конкурентни модели. Добавянето на видео карта вече е напълно възможно. Цената също е доста конкурентна и това също е важно предимство. Докато компанията не покаже следващото си поколение CPU охлаждания, Fractal Kelvin T12 и останалите модели от серията си остават най-доброто, на което тя е способна.


източник: http://pcmania.bg/

Tags : Fractal DesignKelvin T12Водно охлажданепроцесор