close
Wi-Fi

Домашен безжичен рутер ZTE E5501

zte1
ZTE E5501 – поглед отблизо
ZTE E5501 пристига в картонена ритейл опаковка. На лицевата страна е изобразено самото устройство, като е акцентирано върху поддръжката на скорост от 300 Mb/s, както и ключовите му характеристики.
На гърба  на кутията са изобразени типичните приложения на рутера, както и  схема на I/O панела му. Рутерът и окомплектовката му са добре защитени при транспортирането му.

Самата окомплектовка е стандартната семпла  за този тип устройства, като даже липсва и инсталационно CD. В нея освен самото устройство ще откриете захранващ адаптер (5 V, 1 A),  свързващ LAN кабел и кратко ръководство за бързо инсталиране.

Формата на корпуса на ZTE E5501 е агресивна – със скосена предна част и сравнително остри ъгли. Самият корпус е изработен от черна  пластмаса – гланцова отгоре и матова отдолу за по-голямо разнообразие. На горния панел  (централно в най-горната част) е разположено логото на компанията, а симетрично под ъгъл – отляво и отдясно – в долната част са разположени светлинните индикатори, указващи статуса на устройството.
Отстрани са монтирани декоративни решетки в ярък червен цвят, които придават на дизайна на ZTE E5501 свой собствен стил, като същевременно изпълняват и основното си предназначение – охлаждане на хардуера.

Долният панел на устройството (основата, където са разположени гумените крачета) е също направен във формата на решетка. Наистина се вижда много добре какво сериозно внимание е обърнато на охлаждането и в действителност резултатът е повече от отличен, защото в процеса на работа рутерът практически не се загрява. Добре се виждат и двата отвора в основата,  посредством които устройството освен в основното си работно положение (хоризонтално) може да работи и във вертикално, като се  монтира на стена.

Всичките входно/изходни портове (четирите LAN порта, WAN портът и захранващата букса), както и органите за управление (бутоните  WPS  и скритият Reset) са разположени отзад. Бутонът WPS освен основната си функция изпълнява и още една – при по-продължително натискане изключва/включва  безжичния (Wi-Fi) модул. В двата края на задния панел са разположени и двете MiMo антени, които обаче не могат да се свалят. Тоест не могат да се сменят.
Хардуерна платформа
ZTE E5501 използва процесор на MediaTek – MT7620N, който е с MIPS архитектура и тактова честота от 580 MHz. Размерът на RAM паметта е 16 MB, а на флаш паметта (където се съхранява фърмуерът) е 4 MB. Процесорът МТ7620N  е отговорен за работата на всички интерфейси – Ethernet портовете и Wi-Fi модула. Тоест отделен Ethernet LAN комутатор няма. В този модел е представена 100-мегабитовата версия на Ethernet портовете, което е съвсем нормално за този ценови сегмент. Безжичният модул е също обичайният еднолентов,  работещ на 2,4 GHz,  като  поддържа стандарта 802.11n и осигурява максимална теоретична скорост от 300 Mb/s.
Технически характеристики на ZTE E-5501

Инсталация и настройка
Инсталацията на ZTE E5501 е обичайната за този тип устройства и в комплекта има всичко необходимо за това. След като сте намерили място на рутера, е необходимо да свържете мрежовия кабел от комплекта с компютър (настолно или преносимо PC). След това се свързва мрежовият адаптер и след около половин минута рутерът е готов за конфигуриране.
Както вече стана ясно, устройството пристига без CD с инсталационен пътеводител, който върши чудесна работа за начинаещите потребители – поставяте оптичния диск в устройството на компютъра, стартирате инсталацията и следвате стъпките на пътеводителя, без да е необходимо нищо повече. За жалост при ZTE E5501 ще се наложи да му се въведе IP адресът в браузъра или да се потърси в секцията с открити мрежови устройства (Windows Vista/7/8), за да се стартира конфигурационният му уебинтерфейс, който е защитен с парола (в упътването е указана). Трябва да се внимава с въвеждането на паролата, защото, ако бъде сгрешена, се активира таймер, който разрешава повторно въвеждане след определен интервал от време, като този интервал  нараства при всяка следваща грешка. Оттук нататък всичко трябва ръчно да се настройва, като все пак добрата новина е, че има вградена система за помощ, която осветлява по-голямата част от настройките. Като за начало за глобалните настройки на Wi-Fi и WAN е добре да се използва главният екран с настройки.   Като цяло графичният интерфейс не блести с нищо особено и е подобен на повечето модели рутери от този клас.
Как тествахме?
За теста използвахме лаптоп с мрежов безжичен адаптер Intel® Ultimate N Wi-Fi Link 5300. Тестовият рутер беше включен към гигабитова локална мрежа, към която беше включен и нашият тестов сървър. За провеждане на измерванията  използвахме специализирания тестов софтуер IxChariot на Ixia.   Измерихме максималната постижима скорост на приемане/предаване на безжичната връзка в четири условни зони.  Първа зона отговаря на пряка видимост на разстояние 4 м. Втора зона отговаря на 6 м разстояние в съседна стая (една преградна стена). Трета зона отговаря на 10 м разстояние през една преградна стена (съседна стая). Зона 4 отговаря на 20 м разстояние и две преградни стени (през една стая). Бяха направени по 5 измервания на всеки един рутер в съответната зона, след което бе взет средният резултат. Настройката на тествания рутер се състоеше в ръчно задаване на  канал, където се откриваха най-малък брой други безжични мрежи. Ширината на канала беше зададена на  40 Mhz.
Всякакви криптиращи връзката алгоритми бяха изключени с цел постигане на максимални скорости.
Резултати

Както може да се види от резултатите, ZTE E5501 се справя повече от добре за класа, към който принадлежи. Скорост от порядъка на 78 Mb/s при пряка видимост може да се счита за добро постижение предвид количеството електромагнитни смущения и силно замърсения ефир на 2,4 GHz.
Заключение
Разгледаният в този обзор рутер ZTE E5501 е типичен представител на масовия  клас устройства. Използването на съвременен процесор позволява да се елиминира възможността от прегряване при високо натоварване и да се постигнат високи резултати при рутиране. Скоростта на работа в безжичен режим напълно съответства на хардуерната конфигурация. Покритието, което осигурява устройството, е напълно достатъчно за едно съвременно жилище. Разбира се, добре би било антените да не бяха фиксирани, но в този ценови клас е трудно (да не кажем невъзможно) да се открие подобно решение.
По отношение на софтуерната функционалност ZTE не са направили някакви съществени добавки. Все пак за класа си устройството притежава някои доста полезни функции като например наличието на родителски контрол и управлението на трафика за по-комфортна многопотребителска употреба.
Не на последно място трябва да отбележим и високото качество на сглобка, както и свежия дизайн, който има.
ZTE E5501 е един чудесен рутер, който  с цената си, типична за най-ниския клас устройства (31-35 лв.) ви дава повече, отколкото плащате за него.


източник: http://pcworld.bg/

Tags : e5501zteмаршрутизаторрутер