close
Новини

За над 90% от българите домашният компютър е част от начина на живот

home-computer

91% от българите са напълно или от части съгласни, че притежаването на домашен компютър се е превърнало в неизменно средство за съвременния начин на живот. Това показва национално представително проучване, поръчано от Intel в България през месец май 2016 година, за да проучи отношението на потребителите към използването на компютър като цяло, както и сред притежателите на домашни компютри.

Интервютата за проучването бяха направени лице в лице с 1000 пълнолетни участници. 48,1% от тях бяха мъже, а 51,9% – жени.

Според резултатите на проучването 72% от участващите споделят, че притежават компютър/лаптоп в своите домове. Почти всеки човек между 30 и 39 годишна възраст има компютър или лаптоп у дома (96%).

Проучването показва не само че навлизането на компютрите в България е голямо, но и също така, че българите са активни потребители на компютри като мнозинството от притежателите на домашен компютър прекарват до 3 часа на него всеки ден. Начините на употреба на компютър варират, но главните цели, за които хората използват компютър са информация, забавлението и/ или социални мрежи. Продължителността на използване на компютър на ден е свързана с възрастовата група – хората до 29 годишна възраст прекарват с 1,5 часа повече в сравнение с тези над 40 годишна възраст.

Най-важните употреби на домашния лаптоп/компютър са – информация (86,4% на първо място), забавление (78,1% на второ място) и социални медии (76,9% на трето място).

Българите обаче посвещават времето си пред компютъра за различни дейности. Основните тенденции, очертани от проучването, са че търсенето на информация отнема най-много време сред жителите на по-големите градове и хората с висше образование. В същото време забавлението отнема най-много време на хората със средно или по-ниско образование, докато главно ползването на компютър за социални връзки е по-високо сред жителите на по-малки градове и села и хората със средно образование. Работа са посочили участници с висше образование, докато търсене на работа са посочили жители на по-малки градове.

Целите за използване на компютър са силно повлияни от демографските характеристики. По-вероятно да използват компютър за следните цели са:

– Забавление – по-млади хора (93% от участващите до 29 годишна възраст);

– Пазаруване – по-млади хора (52% от участващите под 29 годишна възраст), с по-висок доход от 1000 лв (41%);

– Запазване на почивки – до 39 (34%), с по-висок доход от 1 000 лв (40%), родителите (31%).

Средно българите са готови да похарчат 630 лв. за първи компютър за дома. Сумата зависи от нивото на образование и възрастта. Представители с висше образование и тези под 49 годишна възраст са склонни да посочат по-висока сума от другите.

От Intel отбелязват, че българският пазар на персонални компютри предлага богат избор на устройства, базирани на процесори на компанията.

Инфографика на данни от представително проучване, поръчано от Intel в България през месец май 2016 г., за да проучи отношението на потребителите към използването на компютър като цяло, както и сред притежателите на домашни компютри


източник: http://computerworld.bg