close
Без категория

Представяне на захранващият блок Be Quiet! Dark Power Pro 11 Platinum 1200W

be-quiet-logo

За разлика от System Power 7, при серията захранващи блокове Dark Power Pro 11 се набляга именно на високата ефективност, сериозна компонентна база и разбира се – много доброто представяне в работен режим. Самото наличие на представител с мощност от 1200W е показателно, че тази продуктова линия е създадена да се позиционира в най-високият клас на компютърните захранвания, където се търси само най-доброто. А с 1200W версия на серията DPP 11 от Be Quiet! се целят именно в това търсене.

1200w_1

Едно от основните неща при 1200W версия на Dark Power Pro 11 е (стандартно, но с опция за превключване) липсата на единична +12V захранваща линия, като последното е нещо много известно през последните няколко години, показващо наличието на захранване със сериозни възможности. Единичната +12V линия бе едно от нещата, които големите производители на захранвания въведоха преди няколко години, отделяйки се от решенията, при които налице са 2/3/4 линни +12V. От Be Quiet! са от малкото актуални компании, предлагащи мощни и скъпи PSU, които не робуват напълно на тази нова тенденция. Честно казано и на нас ни бе малко странно да видим 1200W PSU с четири броя +12V, но наред с това ни се появи и доста голяма доза интерес как този захранващ блок ще се представи по време на тестовете за натоварване във “фабричният си режим”. Съвсем ясно ни беше, че от BQ! са съвсем наясно със споменатата тенденция и със сигурност са я имали предвид, когато са направили серията Dark Power Pro 11, поради което налице е “Overclocking Key”, който позволява да “превключите” това PSU от режим на 4 отделни линии +12V към една единична +12V. Така би трябвало всички да са доволни, особено на психологично ниво, имайки предвид, че каквато и да е настройката, хардуера е един и същи. А и тук говорим за PSU с капацитет от над 1000W и сертификат за 80PLUS Platinum.

dpp_1200_p

Да се върнем, обаче, на самият захранващ блок Dark Power 11 Pro 1200W Platinum и да го погледнем първо отвън – дизайн, окабеляване и т.н.

Като едно истинско 1200W захранване, DPP 11 е с малко по-големи размери от стандартните, но въпреки това със сигурност ще можете да го съберете в голям набор от ATX шасита. Тук не трябва да забравяме, че предвид мощността, която се предлага, и насочеността, която би имала компютърна машина с такова PSU едва ли някой ще се опитва да го инсталира в по-компактна кутия, така че малко по-големите размери едва ли ще са проблем. Една от многото ползи разбира се е във възможността за поставяне на по-голям охлаждащ вентилатор, а именно 135mm Silent Wings 3.

1200w_psu_1

Захранващият блок може да се нарече полу-модулен заради стабилно и перманентно свързаният основен кабел за ATX. Това обаче няма как да е недостатък, защото това е един от кабелите, които са задължително необходими за правилното функциониране на компютърната система. Всички останали кабели са на модулен принцип т.е. налице са конектори на самият захранващ блок, а кои и колко кабели ще бъдат свързани зависи само от желанията и нуждите на потребителя.

1200w_connectors

Ето го и т.нар. заден панел на захранването, където се намират и всички конектори за връзка с прилежащите кабели. Четирите конектора PCIe недвусмислено говорят какво им е предназначението, като всеки един от тях е свързан по отделно за всяка една от четирите захранващи линии +12V. P8/P4 са за свързване на допълнителното захранване за процесора, докато “Drives” също ясно показва кои проводници трябва да отидат там. Четирите конектора за перки са допълнени от белият конектор OCK, към който се свързва кабела за Overclocking Key – превключвателя за преминаване от 4 броя +12V към единична линия +12V.

1200w_cables_2

A това е целият “наръч” от кабели и аксесоари, които се предлагат в окомплектовката на Dark Power 11 Pro 1200W Platinum. Освен самите кабели, BQ! дават и разни други “благини” към захранването, което няма как да не прави впечатление. Освен самият OC Key е налице и “джъмпер”, с който да фиксирате едно от двете положения на работа на захранването.

И докато сме на темата за кабелите, ето и какви допълнителни модулни кабели се предлагат към 1200W BQ! Dark Power 11 Pro – най-важните (като че ли) кабели за захранване на видеокарти са общо четири на брой т.е. според BQ! ще можете да захранвате спокойно четири графични ускорителя, като накрайниците и на четирите са конфигурация 6+2 pin. За една стандартна геймърска (ако може да се нарече така) конфигурация, направата на QUAD SLI/Crossfire графични подсистеми е напълно реално изпълнение с този захранващ блок. Налице е и девети PCIe 6-pin захранващ кабел, който обаче по-скоро е предвиден за захранване към дънната платка именно при конфигурации QUAD Crossfire/SLI, когато разбира се е налице и съответният конектор на платката.

1200w_pcie_sata_hdd_cables1200w_pcie_fan_cables

Това е пълен разбор на наличните кабели, включително и OCK “кабелчето” за Overclocking Key. Освен споменатите кабели за графични карти, налице са общо пет кабела за връзка на HDD/SATA/SSD устройства, които сумарно могат да бъдат 17 (седем MOLEX-а и десет броя SATA), като налице са и два конектора FDD (които вече не сме сигурни кой точно използва). Повечето кабели са с дължина от 600мм, като е налице единичен “всичко-в-едно” кабел с MOLEX/SATA/FDD с дължина от 1200мм.

1200w_fan_1

Що се отнася до самата перка, тя е 135мм от фамилия Silent Wings 3 и е с “течни лагери” (Fluid Dynamic Bearing). Максималните й обороти са 1800 RPM и в това й състояние със сигурност ще я чуете, че работи, но основният момент тук е липсата на нужда от толкова много обороти на въртене. При нормално и средно натоварване вентилатора видимо работи на много ниски RPM, като при доста сериозно натоварване се случва развъртане до по-високи RPM.

Последно, но не на последно място ще погледнем към заявката за мощност, която е налице при Dark Power Pro 11 1200W Platinum:

1200w_label

Всичките налични 1200W се предлагат през +12V, което е и най-важното и основно напрежение при компютърните системи. Отделните линии +12V имат своят максимум по ампераж, като V1 и V2 са заявени при 35А, докато V3 и V4 са при 45А. Тук е моментът да споменем, че при PC-та с до две видеокарти е добра идея да бъдат свързани към +12V3 и +12V4, докато кабелите за процесорното захранване да е към +12V1, макар че както ще видите при самите тестове, това не е от чак такова значение.

В края на предишната страница повдигнахме капака на 1200W Dark Power 11 Pro Platinum, за да видим 135мм вентилатор Silent Wings 3. Сега е време да погледнем и какво се крие под този капак и по-точно – вентилатор:

1200w_inside_main

На пръв поглед няма как да не направят впечатление множеството допълнителни платки (“само” шест на брой), които са добавени към основното PCB и които “носят” върху себе си голяма част от основните силови елементи. И докато сме на тема впечатление, големият набор от плътни алуминиеви кондензатори също са нещо, което не се вижда “всеки ден” при компютърните захранващи блокове. Няма да срещнете често и големите 3300 uF кондензатори на Nippon Chemi-Con.

1200w_inside_high_volt

Високоволтовата линия разчита не на един, ами на два 420V/470uF кондензатора, което е едно “много добро начало”. Към това добавяме отново и марката Nippon Chemi-Con, температурната степен 105С и нещата започват да придобиват все по-ясен вид. Тук също така можем да вметнем, че качеството на изработка е без коментар (в положителен смисъл), всички спойки . От FSP са си свършили много добре работата в този аспект, което всъщност е много важен аспект от представянето на едно 1200W PSU.

1200w_inside_high_boards

При този захранващ блок от BQ! използват топология “Full Bridge + LLC + SR + DC-DC” за Dark Power 11 Pro 1200W, което към момента вероятно е най-добрата комбинация от “технологии” при захранващите блокове. Няма да изпадаме в големи подробности около различните IC, с които това PSU е буквално претрупано (но с причина!), но всеки един от компонентите е на много високо ниво.

Всичко дотук води към едно конкретно предполагаемо заключение относно представянето на Dark Power 11 Pro 1200W Platinum, но преди да го кажем искахме все пак да “хвърлим” поне малко компютърен хардуер по това PSU и да видим как ще се справи реално…

Заявката за 80PLUS Platinum сертификат при този 1200W захранващ блок е достатъчно сериозна предпоставка да очакваме сериозно представяне дори при 1200W консумация от компютърната система. Поради това срещнахме сериозна дилема как да създадем 1200W реална консумация от десктоп PC. Платформата беше ясна – Intel 2011-3 с помощта на процесор Core i7 5930K, който разбира се трябваше да овърклокнем. Под Prime95 AVX този чип е способен на доста културна консумация на W. Наред с процесора другият сериозен консуматор щеше да е графичната подсистема. Не казваме директно “видеокарта”, защото дори две VGA нямаше да са достатъчни. Поради това върху дънната платка Gigabyte X99 Gaming 5 поставихме общо три броя Radeon R9 290X. Надеждите ни бяха да съумеем да постигнем поне 1200W консумация, а защо не и повече (масово GOLD/Platinum захранващите блокове поддържат поне 10% претоварване без особен проблем).

Тестовата система:

 • Дънна платка: Gigabyte X99 Gaming 5
 • Процесор: Intel Core i7 5930K @4.5 GHz 1.35V
 • Графичен ускорител: Sapphire Radeon R9 290X 8 GB, Sapphire Radeon R9 290X 4 GB, AMD Radeon R9 290X 4 GB
 • Памет: 16 GB GEIL DDR4-2666
  твърд диск: 240 GB A-DATA SP550
 • захранване: 1200W Be Quiet! Dark Power 11 Pro

Тестов софтуер

– Prime95 AVX
– Unigine Heaven Benchmark 4.0

 

Тестът Prime 95 бе използван за натоварване над процесора Core i7 5930K, докато видеоплатките Radeon R9 290X се натоварват от Heaven Benchmark 4.0.

Резултатите

Направихме опити за максимално натоварване над системата, което да доведе и до сериозна консумация от страна на захранващият блок. Трите графични ускорителя бяха овърклокнати до 1150 MHz за GPU-то, а напрежението Vgpu бе завишено с 100mv. Всичко това съвсем очаквано доведе и до много сериозна консумация за графичната подсистема. Максимума на консумация от ел. мрежата бе около 1430W, с по-често отчитане на 1400W, което съотнесено спрямо ~0.89% – 0.9% (предполагаемо) ниво на ефективност при подобно натоварване дава около 1240W – 1260W консумация от страна на компонентната база към самият захранващ блок:

1200w_test_11200w_test_2

Какви нива на +12V получихме (измерено с мултицет на три отделни “контролни точки” по +12V линия) при различните стойности на консумация от ел. мрежата:

 • 200W – 12.02V
 • 600W – 12.045V
 • 1000W – 12.048V
 • 1200W – 12.07V
 • 1420W – 12.065V

Нарочно тествахме захранващият блок при натоварване над максималното заявено за да видим как се справя реално с подобен тип на(пре)товарване. Малко ни е трудно да кажем каквото и да било, различно от “перфектно представяне” за този захранващ блок на Be Quiet!. Фактът, че това не е директно използван дизайн на Fortron FSP, ами собствена версия на инженерите на BQ! само показва, че фирмата е напълно наясно как се правят сериозни и мощни PSU-та за PC.

Какво можем да кажем за шума – ами и тук ни е трудно да коментираме, защото вентилатора на 1200W Dark Power 11 Pro е най-тихото нещо в цялата тестова машина. При по-слабо натоварване, когато видеокартите са по-тихи, перката на PSU-то е напълно безшумна, главно поради много ниските обороти, с които се върти.

Най-лесно е да се казват заключителни думи за продукти, при които всичко е напълно ясно и представянето е много над средното за съответният клас. За Be Quiet! Dark Power 11 Pro 1200W Platinum можем да кажем само, че от една страна ни изненада със своето представяне, а от друга – че ни изненада много положително. Очаквахме работата с този захранващ блок да даде много добри резултати, но показаното ги надхвърли доста категорично. Това е един супер стабилен 1200W захранващ блок, предназначен за вграждане при много висок клас геймърски и ентусиастки PC-та, както и разбира се работни станции.

1200w_first

Ако си спомняте добре, в началото на статията стана дума, че захранващият блок предлага четири отделни захранващи линии +12V, вместо единична такава, както е възприето през последните няколко години. От самите тестове се вижда недвусмислено, че един истински десктоп захранващ блок може да предлага висок клас регулация и стабилност на захранването без да е изпълнение тип “Single +12V Rail”. Въпреки това, ако някой има нуждата от работа на този захранващ блок в стил единична +12V захранваща линия, OC Key ще ви предостави точно това – превключване от 4x +12V към 1x +12V.

Захранващият блок Dark Power 11 Pro 1200W Platinum е с официална цена от 629лв с ДДС, което определено е доста сериозна сума за компютърно захранване. Това може би е единственият аспект от “представянето” на това PSU, който (съвсем логично) не ни се хареса толкова, колкото ние бихме искали. И все пак, на фона на всичко това, което ни показа този захранващ блок, цената може би е оправдана за едно 1200W захранване с маркировка 80PLUS Platinum…. и такава сериозна компонентна база под 135мм вентилатор.

източник: http://hardwarebg.com