close
Охлаждане

Ревю на охладителя Be Quiet! Dark Rock PRO 3

be-quiet-dark-rock-pro-3-131814

Един от най-интересните охладители в продуктовата линия на Be Quiet! несъмнено е моделът Dark Rock TF, който представлява нещо, което малко производители на подобен тип продукти би му хрумнало да направи. Но за нашият материал на тема Dark Rock TF ще трябва да изчакате още няколко дни, а сега ще погледнем по-внимателно един “по-така” вариант на процесорните охладители на Be Quiet! от тип “кула”… или в конкретният случай – две кули.

bq_dark_rock_3_pro_first

Става дума за по-“обемният” брат на Dark Rock 3, който ви представихме преди няколко месеца, а именно Dark Rock PRO 3. Предвид нуждата от все по-сериозни и големи охладители за най-сериозните чипове на AMD и Intel и желанието на потребителите да овърклокват все повече и повече, понякога охладителите тип “единична кула” не са достатъчни да задоволят капризите за охлаждаща способност. Поради това и Dark Rock 3 си има своята PRO версия, която в някои отношения може да се нарече “2х Dark Rock 3”.

Разгледаните вече на нашият сайт модели Pure Rock и Dark Rock 3 са два модела, които са тип “моно кула” и разполагат с един вентилатор. Нивото на охлаждаща способност на Pure Rock е 150W, докато при Dark Rock 3 тази заявка е повишена до 190W. Предвид факта, че при Dark Rock PRO 3 преминаваме към един по-сериозен поглед на нещата чрез добавянето на доста повече разсейваща повърхност, както и втори вентилатор, не е учудващо, че нивото на TDP е завишено до 250W.

bq_dark_rock_3_pro_first

Стилът и дизайна при Dark Rock PRO 3 много сериозно наподобява, и дори съвсем очаквано копира това, което видяхме вече при Dark Rock 3. Черният цвят е властващ почти по целият охладител, с леки изключения, и разбира се бяло-оранжевото лого на компанията-производител, което може да се види върху ротора на вентилатора. Поглеждайки по-отблизо Dark Rock PRO 3 веднага се вижда, че този охладител изглежда като удвоен вариант на Dark Rock 3, чрез добавянето на втори радиаторен блок и втори вентилатор. Като цяло охладителят изглежда доста внушително, особено с тази “шапка” отгоре върху двете радиаторни кули, но като цяло Dark Rock PRO 3 изначално лъха на високо качество и ниво на изработка.

bq_dark_rock_3_pro_bottom

Ето една от по-видимите промени. Налице са седем на брой ф6 топлинни тръби, които са почти идеално разположени по двата радиаторни блока. Що се отнася до самите радиаторни “кули”, всяка от тях е с по-малки размери от единичната кула при Dark Rock 3, но предвид повечето топлинни тръби и начина на разпределение на усвоената от процесора топлина не е учудващо да видим, че от BQ! са назначили още 60W охлаждащ капацитет към Dark Rock PRO 3. Охладителят идва директно асемблиран от завода, което за съжаление не може да доведе до инсталация тип “Plug’n’Play” предвид начина на закрепване на Pure Rock PRO 3 към дънната платка, но за това ще стане дума на следващата страница.

 

Основни спецификации на be quiet! Dark Rock PRO 3:

 • Дизайн – двусекционен охладител, тип “кула”, с вертикално разположение на двата радиаторни блока.
 • Изграждащ материал – мед за топлинните тръби и основата, алуминий за радиаторните ребра.
 • Топлинни тръби – 7 броя, ф6.
 • Размери – 150 мм х 137 мм х 163 мм (с инсталиран вентилатор)
 • Съвместимост – Intel Socket LGA775, LGA1155/1156, LGA1366, LGA2011/-3; AMD AM2/2+/3/3+/FM1/FM2.
 • Вентилатори – 2 броя SilentWings 2, 120mm + 135mm, контрол по PWM, диапазон на оборотите: до 1400 RPM за SilentWings 2 135mm, максимален дебит – 67.8 CFM; до 1700RPM за SilentWings 2 120mm, максимален дебит 57.2 CFM.
 • Тегло – 1197гр.

Поглеждайки основните спецификации на Dark Rock PRO 3 впечатление прави теглото на охладителя – 1.2кг за радиаторната част и двата вентилатора. Наред с това впечатление правят и двата различаващи се вентилатора, които неслучайно са замислени да са в такава композиция – отпред на първата радиаторна кула се намира 120мм перка с максимални обороти от 1700 RPM, докато в центъра (между двете кули) е поставен по-бавно оборотен 135мм вентилатор (1400RPM), предлагащ обаче по-голям въздушен дебит. От 120мм перка се иска да вкара ефективно въздушният поток в радиаторната част на охладителя, докато 135мм централно разположената перка трябва да преведе потока към втората радиаторна кула. Разликата между двата вентилатора ще спомага за това въздушният поток да преминава равномерно, което не винаги се случва при подобни охладители с еднакви вентилатори (в зависимост от дизайна на охладителя).

bq_dark_rock_3_pro_fan

И двете перки са от серията SilentWings 2 на Be Quiet! (с “течно лагеруване”), предлагащи приличен въздушен поток за сметка на много ниско ниво на шум. “135”-цата е с много интересна дебелина – 22мм, като нейното присъствие е задължително, докато 120-ката може и да бъде премахната, ако има нужда от повишаване на съвместимостта на охладителя.

Що се отнася до допълнителната окомплектовка, то тя е същата, която вече видяхме при Dark Rock 3:

bq_dark_rock_3_pro_packНалице е основна крепежна пластина, необходима за всички процесорни сокети, освен LGA2011. Макар към охладителя да има два вентилатора, с прилежащите им закрепващи скоби, налице е трети комплект скоби, ако желаете да поставите трети вентилатор.

Да погледнем сега каква е процедурата по инсталацията на Dark Rock PRO 3 върху нашата тестова платформа с процесор Haswell-E.

Достигнахме и момента на монтаж на Dark Rock PRO 3 върху нашата тестова “печка” – процесор Core i7-5930K. Всъщност начина на инсталация не се отличава по нищо от това, което вече видяхме при охладителя Dark Rock 3:

dark_rock_3_install_1

Първо се поставят четирите основни крепежни винта на съответните позиции по Socket LGA2011. След това (с вече поставени крепепежни планки) самият охладител се поставя на мястото му и в четирите края се затягат крепежните гайки. Трябва да ви кажа, че предвид масивността на този охладител е много добра идея да свалите и двата вентилатора, преди да започнете затягането на гайките и изобщо поставянето им на място. Също много добра идея е дънната платка да е извадена от кутията, защото достъпа до четирите крепежни точки е доста трудно. Успяхме с инсталацията без да изваждаме дънната платка от кутията, но това определено беше доста неприятна задача. Предполагам, че при другите варианти на процесорен сокет няма да е по-лесно.

bq_dark_rock_3_pro_install1
bq_dark_rock_3_pro_install2
bq_dark_rock_3_pro_install3

На третата снимка се вижда разположението на предният вентилатор над паметта. Тестовата памет GEIL Potenza е с повишена височина, но въпреки това вентилаторът можеше да се постави без да стърчи над нивото на радиаторният блок.

Така или иначе, вече сме готови и за тестове…

Проведохме тестовете в кутия Cooler Master HAF-XB, като единствената обособена “изкарваща” перка бе Noctua P12. Вкарващи въздух в кутията вентилатори бяха два броя – NOCTUA A15 PWM. И двете перки на NOCTUA работят при максимални обороти т.е. ~1200RPM. Вентилаторите на Dark Rock 3 PRO работеха при максималните си RPM от около съответно около 1400 RPM и 1650RPM.

За сравнение изправихме Dark Rock срещу три AIO водни охладителя – Kuhler H2O 620, Kraken X41 и Tundra TD02-SLIM, както и вече тестваните от нас Be Quiet! Pure Rock и Dark Rock 3. Макар това да са AIO водни охлаждания, тяхната цена е близка до тази на Dark Rock 3, което ще позволи да сравним съотношението цена/производителност.

За натоварване на процесора се използваше OCCT 4.4.1 Linpack (създаденият товар от процесора е около 155W). За резултат се записваше максималната стойност, постигната и поддържана от кое и да е от процесорните ядра в продължение на 15 минути.

Хардуерната окомплектовка е следната:

 • дънна платка Gigabyte X99-Gaming 5
 • процесор Intel Core i7 5930K (предоставен от фирма MOST Computers)
 • 4х4 GB GEIL DDR4-2400
 • Sapphire Tri-X Radeon R9 290X
 • 1200W Thermaltake ToughPower Grand

Тестови условия:

 • Процесорът Intel Core i7 5930K работеше при следните настройки: – 4.4 GHz при 1.331V

Отново искам да наблегнем на факта, че 135мм вентилатор Silent Wings 2 е практически безшумен или е толкова тих, че не може да се чуе при нормални работни условия на компютърната система, поради което го оставихме да се върти при максималните си RPM. Що се отнася до 120мм вентилатор Silent Wings 2, при него максималните 1700 RPM водят до по-отчетливо ниво на шум, което обаче съвсем спокойно може да се приеме за много поносимо. Затова при нашият тест и двата вентилатора работят на максимални RPM.

 

Резултати

OCCT 4.4.1 CPU Linpack

results_dr3p

Постигане на максимални 82С е един много добър резултат, макар че очаквахме по-голяма разлика между Dark Rock PRO 3 и Dark Rock 3. Напълно възможно е при други тестови условия и платформи да е налице и по-голяма разлика в представянето на двата охладителя на Be Quiet!, но в нашите тестове се получи резултатът от по-горе. Погледнато от друга страна се вижда, че Dark Rock PRO 3 е на нивото на AIO воден охладител от ранга на NZXT Kraken X41, макар и при “тиха” настройка на вентилатора.

Няма съмнение, че Be quiet! Dark Rock PRO 3 е един чудесен охладител, който предлага повече от добро ниво на охлаждащи способности за най-съвременните (а и не само тях) процесорни предложения на AMD и Intel, независимо от тяхното номинално TDP и желанието на потребителя да се занимава с овърклок или не. За този охладител спокойно можем да кажем, че неговите охлаждащи възможности са на същото ниво, както и неговата изработка, дизайн и визия – из между най-добрите на този пазар. Централно разположеният 135мм вентилатор освен всичко друго подпомага обдухването на елементите около процесорният сокет, което е много важно за платформите и процесорите, към които е насочен Dark Rock PRO 3.

bq_dark_rock_3_pro_bottom

Едно от много малкото неща, които не ни допаднаха особено е начина на инсталация. Както се случи и при Dark Rock 3, така и при неговият уголемен събрат, Dark Rock PRO 3, инсталацията е доста пипкава и при дънни платки с повече елементи около процесорният сокет (какъвто е случая при нашата платка Gigabyte X99-Gaming 5) е голяма разправия да нацелите и завиете стабилно четирите крепежни гайки. Но да речем, че това нещо (инсталация на охладителя) не се случва всеки ден, поради което не можем да го възприемем като смислен минус към цялостното представяне на Dark Rock PRO 3.

 

 

източник: http://hardwarebg.com

Tags : be quiet!Be quiet! Dark Rock PRO 3Dark Rock PRO 3Silent Wings