close
Новини

Сериозно се увеличава жизненият цикъл на персоналните компютри

old-pc

Потребителите драстично разреждат обновяванията на своите компютри. Ако сравнително доскоро опреснявания на хардуера са били провеждани веднъж на 4 г., то в момента периодът наближава 6 г. Това сподели Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel.

По думите на директора компанията трябва да положи допълнителни усилия, за да може да предложи на потребителите нужните иновации, така че те да бъдат стимулирани да обновяват техниката си по-често. „В момента е по-лесно да преминете от настоящия си към нов телефон по-лесно, отколкото от сегашния към по-нов компютър – обясни Крзанич. – Трябва да поправим това.“

Замените на персоналните компютри се забавят напоследък тъй като съвременните операционни системи работят достатъчно добре и на по-стари машини. Пуснатият в продажба преди 5 г. процесор Sandy bridge спокойно може да с последното поколение софтуер от Microsoft – Windows 10. В скорошен тест пък от американското издание на PC World успяха да подкарат операционната система на 10-годишен настолен компютър Dell Dimension E510, макар и с известни забележки.

Много хора използват компютрите си за сърфиране из мрежата, слушане на музика и гледане на клипчета в YouTube, като с тези неща спокойно може да се справи и по-стар хардуер.

Често, вместо да заменят своите лаптопи и настолни машини, потребителите правят по-скромни модификации, за да подобрят тяхната производителност – например чрез монтиране на SSD, добавяне на оперативна памет или заменят видео картата.

Геймърите са изключение и често обновяват конфигурациите си на всеки 1-2 години, за да могат да се насладят на последните игри. Новости като очилата за виртуална реалност и 4K дисплеите могат допълнително да ускорят този цикъл. Точно това е причината, поради която тази категория потребители е важна за пазара.

Подобно забавяне е валидно и при смартфоните и таблетите, като вторите често се използват също толкова дълго, колкото и компютрите. Това, заедно с появата не т.нар. фаблети допълнително оказва допълнително влияние върху жизнения цикъл на лаптопите и настолните машини, счита Браян Крзанич.

Преди три години, когато настоящият главен изпълнителен директор на Intel пое поста, бе разпространено мнението, че таблетите имат потенциала да заменят компютрите. Тогава компанията полагаше усилия да стане лидер в сегмента, който след това обаче започна да се свива.

Вместо това в момента потребителите често се сдобиват с компютри от типа „2-в-1“, които могат да се използват като таблет и като лаптоп. Тази категория устройства бележи ръст, въпреки, че останалата част от пазара (заедно с обикновените таблети) върви надолу.

От Intel реагират на всичко това пренасочвайки фокуса си от персоналните компютри към облаците и Интернет на нещата. Разбира се засега този класически за компанията сегмент продължава да е много важен за нея, тъй като подхранва развитието основните й процесорни технологии, както и разработките на памети и твърдотелни дискове, заключва Крзанич.

 

източник: http://computerworld.bg