close
Wi-Fi

Трибандов маршрутизатор D-Link DIR-890L

DIR-890L

dlink-dir890l-1
Новата мода при безжичните маршрутизатори изглежда е те да бъдат трибандови, защото двубандовите явно вече не са достатъчни, като повечето производители на мрежов хардуер вече предлагат такива решения. Тук ще разгледаме именно един такъв интересен трибандов рутер за безжичен интернет от D-Link, като идеята е да проверим дали наистина има смисъл и до каква степен си заслужава да се инвестира в такива устройства за домашни нужди. Това, което предлагат трибандовите рутери като D-Link DIR-890L е три независими безжични радио модема – един работещ на 2.4 GHz носеща честота със скорост до 600 Mbps и два отделни на 5 GHz, всеки от които поддържа до 1300 Mbps скорост. Така максималната теоретична скорост, осигурявана от един такъв WiFi рутер е 3200 Mbps и съответно от там идва и използването на AC3200 в името на тези устройства. Разбира се става дума за максималната теоретична скорост на трансфер по безжичен път от много на брой закачени към устройството потребители, защото само един клиент няма как да се възползва от тази скорост. Според това на каква честота сте се свързали максималната скорост за един потребител е 600 Mbps за 2.4 GHz или 1300 Mbps за 5-те гигахерца. Именно поради тази причина идеята на един такъв трибандов безжичен маршрутизатор е той да бъде инсталиран в домашна/офис среда, където има много на брой разнообразни безжични устройства с цел всички те да може ефективно да се възползват от високата обща скорост на трансфер без да пречат на останалите клиенти.

dlink-dir890l-2
Първото нещо, което веднага прави впечатление при D-Link DIR-890L е неговата доста интересна и футуристична визия… на практика устройството далеч не прилича на традиционен WiFi рутер, а по-скоро на някакъв футуристичен робот, например. Особено интересна е и цветовата гама в червено и черно, както и стърчащите от устройството цели 6 антени, които могат да се позиционират по много различни начини за оптимално покритие в зависимост от мястото на инсталация на устройството. Всъщност може да се каже, че всичко около D-Link DIR-890L е доста впечатляващо и интересно, включително и цената на устройството, която е от порядъка на 525 лева.

Като по-интересни възможности е важно да споменем наличието на Smart Connect технология, която автоматично закача устройството, което свързвате към рутера и най-подходящия в момента от трите бенда на маршрутизатора. Реално при използването на тази технология (може да бъде деактивирана от потребителя), вместо да виждате три отделни безжични мрежи имате само една, като WiFi рутера сам определя кой е най-свободния и бърз канал в момента и закача там клиентското устройство. Друга интересна технология е Smart Beam Forming, решение, което оптимално насочва безжичния сигнал към клиентите в обхват за по-добра връзка, включително и при използване на мобилно устройство, което променя позицията си като например смартфон ползван от вас докато се местите в различни стаи.

dlink-dir890l-3
В задната част на рутера, където се свързват кабелите нещата изглеждат съвсем традиционно и познато. D-Link DIR-890L идва интегриран с гигабитов суич и съответно имате на разположение 4 LAN порта с гигабитова скорост за локални устройства свързани с кабел, както и един гигабитов WAN за входящия Интернет. Налице са бутон за включване и за ползване на WPS режим за бърза връзка с други безжични устройства, както и два USB порта – един USB 2.0 за използване на WiFi рутера за споделяне по мрежата на принтер, който няма вградена мрежова функционалност и един USB 3.0 за свързване на USB флаш устройства или външни твърди дискове за лесно споделяне на мултимедийно съдържание по мрежата.

dlink-dir890l-4
Поглеждайки под капака на AC3200 WiFi маршрутизатора на D-Link можем да видим едно наистина доста сериозно изпълнение като хардуер, всичко изглежда е направено да работи ефективно и дълго без никакви проблеми. В основата на устройството имаме високопроизводителен мрежов процесор Broadcom BCM4709A, който представлява специализиран двуядрен ARM базиран процесор с 1 GHz работна честота, предназначен за управление на високопроизводителни мрежови устройства, какъвто е D-Link AC3200. Трите отделни радио модема както и двуядрения процесор са покрити с метална изолация от радио вълни с цел да се елиминират външни смущения, а допълнителните алуминиеви радиатори за по-ефективно охлаждане. Имайте предвид, че захранващият адаптер на този рутер е 60W, при все че в нормален работен режим устройството консумира значително по-малко.

dlink-web-1dlink-web-2
dlink-web-3dlink-web-4

dlink-web-5dlink-web-6
dlink-web-7dlink-web-8

Това е малко по-подробен преглед на уеб-базирания интерфейс за управление на D-Link DIR-890L. Доста функционален и лесен за ползване интерфейс, който в същото време е и много изчистен и приятен на вид. Тук искаме да ви обърнем малко повече внимание на използването на така наречения SharePort режим на работа за споделяне на съдържание през USB интерфейса, като може да се сблъскате с трудности да минете скорост на трансфер през USB 3.0 интерфейса от над 30 MB/s, което е по-скоро реалният максимум за високоскоростни 2.0 устройства. Друга интересна възможност е опцията за създаване на независим Guest Zone, при който свързаните потребители се изолират в независима мрежа и нямат достъп до останалите клиенти в основната безжична и LAN мрежа. Малко по-рано стана дума и за доста интересно звучащата Smart Connect технология, която може да се активира и деактивира от потребителя през уеб интерфейса. Тук по-скоро бихме ви препоръчали да я деактивирате и ръчно да свързвате отделните устройства към съответната мрежа за оптимална скорост, защото автоматичния режим не винаги работи наистина оптимално… макар че за обикновения потребител Smart Connect може да улесни свързването на всички устройства.

dlink-dir890l-5
За да може да достигнете оптималната скорост на безжичен трансфер на данни към AC3200 WiFi рутер е необходимо да разполагате и с устройства, които да поддържат 802.11ac стандарта на свързаност. За съжаление все още AC стандарта тепърва навлиза и дори например Intel WiFi адаптерите, които се вграждат най-често в актуални латопи от по-сериозен клас през последните две години дори да имат AC поддръжка, то е много вероятно тя да е максимум 867 Mbps, например. Именно поради тази причина в нашите тестове използвахме няколко различни безжични клиента като възможности и функционалност, за да имате представа какво да очаквате с различни клиенти. Използвахме лаптоп с Intel Centrino Ultimate-N 6300 802.11agn адаптер (3×3) конфигурация и 300 Mbps на 2.4 GHz и 450 Mbps на 5 GHz, вграденият в дънната платка Gigabyte GA-Z170X-Gaming G1 WiFi адаптер Killer Wireless-AC 1535 и D-Link DWA-192 AC1900 Wi-Fi USB adapter.

dlink-dir890l-6
Искаме да обърнем повече внимание специално на безжичния мрежов адаптер D-Link DWA-192, който е малко странно изпълнение на външен вид, защото е под формата на топка, а не на типичен USB стик. Устройството е USB 3.0 и представлява AC1900 802.11ac безжичен мрежов адаптер – до 600 Mbps на 2.4 GHz и до 1300 Mbps на 5GHz, което позволява ефективното тестване (и използване) на трибандови WiFi рутери като D-Link DIR-890L. В допълнение и при клиента е налична поддръжката на технологията SmartBeam за оптимално насочване на WiFi сигнала и съответно по-добро покритие и скорост на работа, особено в комбинация с безжичен маршрутизатор с поддръжка на същата технология. Основният недостатък в следствие на малко по-големите размери и форма на USB адаптера е, че не е най-удобното решение за ползване в движение, например, но ако седи на бюро свързано към лаптоп или настолен компютър няма никакви грижи. Друг дребен недостатък е, че D-Link DWA-192 все още не се предлага официално на нашия пазар, и дори в Европа като цяло, а като се появи вероятно ще е с цена от порядъка на над 200 лева или дори повече, което го прави не особено достъпно решение. Към момента наличните на нашия пазар решения за пълна AC1900 поддръжка не са много и са под формата само на разширителни PCI-Express контролери за настолни компютри, а за USB адаптери най-бързите достигат AC1200, като парадоксално някои от тях използват USB 2.0 интерфейс за връзка с компютъра.

dlink-24-ghz
dlink-5-ghz
Време е за тестове, като за начало започваме с поглед на покритието на 2.4 GHz, а след това и на 5 GHz. Съвсем очаквано покритието на 2.4 GHz е много добро на тестовата площ на закрито от около 120 квадратни метра, като дори през няколко стаи (стени) имаме доста силен и добър сигнал. Положението на 5 GHz, отново съвсем очаквано, не е толкова цветущо поради простата причина, че по-високата носеща честота на безжичния сигнал има по-малка пробивна сила и препятствия като стени ограничават силата на сигнала по-сериозно. Общо взето за наистина добър сигнал на 5 GHz може да се надявате в съседната стая или през една стена, след което получавате използваем сигнал през още една стая и слаб сигнал за останалата половина от тестовата площ, на която при 2.4 GHz има чудесно покритие.

Тук неизменно изниква въпроса защо са ни цели два отделни 5-гигахерцови радио модема при положение, че при отдалечаване от устройството скоростта на трансфер пада осезаемо и може да слезе под тази за 2.4 GHz на другия край на тестовата площ. За да имате наистина много висока скорост на трансфер, която да осмисли AC стандарта ще се наложи да сте или в същата стая или в съседната на рутера. Като за целите на нашите тестове той е разположен на най-неудачното място, в долния ляв ъгъл, вместо в центъра на площта за която имаме нужда от покритие. Така че при разполагане в централна позиция на площ с размери подобни на тестваната от нас ще имате доста по-добро покритие навсякъде, но пак няма да може да се възползвате от максимума на скоростта на трансфер, която се постига ако сте на близо до рутера и имате пряка видимост при използване на 802.11ac.

dlink-max-speed

На 2 метра с пряка видимост

Killer Wireless-AC 1535
2.4 GHz @ 144 Mbps – 8 MB/s средно, 8.44 максимално
5 GHz @ 866 Mbps – 18.4 MB/s, 18.7 максимално

Intel Centrino Ultimate-N 6300
2.4 GHz @ 217 Mbps – 12.5 MB/s средно, 12.8 максимално
5 GHz @ 450 Mbps – 27.5 MB/s средно, 28.3 максимално

D-Link DWA-192 AC1900 USB
2.4 GHz @ 289 Mbps – 12.6 MB/s средно, 14.5 максимално
5 GHz @ 1.3 Gbps – 47.7 MB/s средно, 48.3 максимално

На 10 метра през две стени

Intel Centrino Ultimate-N 6300
2.4 GHz – 7.6 MB/s средно, 7.9 максимално
5 GHz – 9.9 MB/s средно, 10.1 максимално

D-Link DWA-192 AC1900 USB
2.4 GHz – 9.8 MB/s средно, 10.3 максимално
5 GHz – 16.1 MB/s средно, 17.2 максимално

Gigabit LAN/WAN трансфер
– 938 Mbps LAN-LAN
– 896 Mbps WAN-LAN

Трибандовият WiFi рутер D-Link DIR-890L определено е едно доста интересно предложение, което може да осигури висока скорост на трансфер и добро покритие за средностатистическите домашни условия на потребители с много на брой безжични устройства. За съжаление, освен високата цена на самото устройство, за да може максимално да се възползвате от високите скорости на трансфер ще се наложи да инвестирате още не малка сума за високоскоростни AC адаптери. Реалността е такава, че за домашен потребител един по-нормален AC1900 рутер вероятно ще е напълно достатъчен, а и доста по-достъпен. Реалната нуждата от трибандов безжичен маршрутизатор като D-Link DIR-890L за домашни потребители може да се каже, че е доста скромна, тъй като не са много хората, които да имат по няколко едновременно работещи компютъра и мобилни устройства като смартфони и таблети в комбинация с безжична домашна мрежа стримваща безжично видео с висока резолюция и т.н. Но ако сте от тези не много на брой потребители, със специфични нужди от високоскоростен безжичен трансфер за много устройства, за които един AC3200 рутер би могъл да работи максимално ефективно, то D-Link DIR-890L вероятно ще ви свърши добра работа. И ако си мислите, че AC3200 WiFi рутер и 6 антени е повече от необходимо, то трябва да ви предупредим, че производителите на мрежови устройства далеч не са на това мнение и вече се задава новата вълна от AC5300 WiFi рутери с по 8 антени и съответно 5.3 Gbps максимална комбинирана скорост на трансфер през всички интерфейси при наличието на достатъчно клиенти.


източник: http://hardwarebg.com