close
Новини

256GB microSD карти от Samsung

256gb-sd

Във времена на мулти-терабайтови хард дискове и твърдотелни SSD дискове е трудно да смаеш някого с голям капацитет, дори ако става въпрос за storage устройство, голямо колкото нокътя на малкия ти пръст. Постиженията в този сегмент обаче все пак заслужават отбелязване, най-малкото защото илюстрират добре бързото развитие на съвременните ИТ технологии. Точно такава илюстрация представлява и новоанонсираната microSD-карта памет от фамилията Samsung EVO Plus, която побира 256 GB данни. С този обем въпросната карта на практика се превръща и в новия рекордьор по вместимост при компактните flash-базирани потребителски устройства за съхранение.

Samsung EVO Plus 256GB

Базираната на стандарта UHS-1 Class 10 (U3) карта памет е предназначена за използване в мощни смартфони, таблети, фаблети, екшън камери, дрони с възможности за видеозапис и всевъзможни други мобилни устройства. Обемът от 256 GB е достатъчен за съхранение на около 12 часа видео материали с ултра-висока 4K резолюция или 33 часа видео във Full HD формат.

Според официалната информация от Samsung, новата карта памет осигурява и доста добри скорости на информационен трансфер – 95 MB/s при четене и 90 MB/s при запис. Заявеният диапазон от работни температури е от минус 25 до плюс 85 градуса Целзий, а картата не се “бои” също от вода, електромагнитни и рентгенови излъчвания.

Samsung EVO Plus 256GB

Производителят обещава да пусне 256-гигабайтовата си microSD-карта EVO Plus на пазара през юни, като ще я предлага с 10-годишна гаранция. Ориентировъчна цена на устройството (в САЩ) ще е $250.

Както споменахме, постижението заслужава отбелязване най-малкото защото до този момент на потребителския пазар бяха достъпни само microSD карти с капацитет до 200 GB. В интерес на справедливостта е редно да се отбележи, че по принцип има и по-вместими карти памет от този тип – на миналогодишното изложение Computex например, японската компания Microdia показа microSD с капацитет 512 GB. Това изделие отговаряше на стандартите SD 4.0 и UHS, като развиваше скорости на трансфер до 300 MB/s (блиюки до показателите на SSD носителите), но е насочено главно към професионалния пазар за фото и видео заснемане и не се предлага на масовия пазар.

 

източник: http://pcworld.bg