close
maxresdefault

Едно много интересно решение за охлаждане на дори най-новите процесори на AMD и Intel, стига да не сте прекалено лакоми на тема овърклок. Това последното, всъщност, е лесно поправимо, ако се погледне към по-висок клас охладител за процесор, а в продуктовата линия на Be Quiet! има няколко такива.

dark_rock_3_first

Споменатият вече охладител Pure Rock е маркиран за до 150W TDP, което пролича и при теста, който му спретнахме чрез овърклокнатият чип Core i7-5820K. Нещата наистина бяха на ръба, поради което някои от вас може би ще искат да използват нещо по-сериозно, което от своя страна да е способно да предложи не само по-ниски работни температури за CPU, но и да речем, че все по-често се търси и минимално ниво на шумоотделяне. На ръба на възможностите си Pure Rock не е от най-тихите, но от Be Quiet! са готови да вдигнат летвата и понижат шума чрез Dark Rock 3.

В предишната статия, а именно тази за Pure Rock споменахме, че над този модел и варианта Shadow Rock съществуват няколко варианта на Dark Rock. Сега е момента да уточним, че сега ще погледнем по-конкретно към Dark Rock 3, а не към Dark Rock 3 Pro, защото налице е и версия Pro (а скоро очаквайте и нашият материал за Dark Rock TF). Така че всички погледи са насочени към Dark Rock 3, който по сухи спецификации представлява охладител тип “монокула” с единична перка. Това, обаче, е доста неясно и донякъде недостатъчно определение за Dark Rock 3, който прави впечатление още на пръв поглед.

dark_rock_1

Че е “dark” (тъмен), така си е. Както радиаторният блок, така и вентилатора са издържани предимно в черен цвят, като тук-там има по малко бяло и оранжево, за да може да бъде спазен цветовия дизайн на Be Quiet!. Черният цвят обаче е доста доминиращ и всъщност придава допълнителна солидност към почти килограмовият охладител на немците. Както вече казах, това е охладител тип “монокула”, съставен от сравнително голям радиаторен блок, свързан към основата на Dark Rock 3 чрез общо шест топлинни тръби. За допълнителна охлаждаща способност към основата е свързан и малък радиатор, който да помага за подпомагане на топлинните тръби в усвояване на отделената от процесора топлина.

dark_rock_3_bottom

На тази снимка по-добре ще видите и допълнителният радиатор на основата на охладителя, която впрочем е медна (допълнително никелирана), а радиаторите са алуминиеви. Големият радиаторен блок съчетава в себе си общо 51 “ребра”, като шестте топлинни тръби ф6 минават през него в различни участъци с цел по-доброто разпределение на усвоената топлина. В своят край топлинните тръби имат много интересни капачки, които още повече създават впечатление за добре свършена работа по дизайна.

dark_rock_3_side

Ето какви са и основните спецификации на be quiet! Dark Rock 3:

 • Дизайн – едносекционен охладител, тип моно “кула”, с вертикално разположение на радиаторният блок.
 • Изграждащ материал – мед за топлинните тръби и основата, алуминий за радиаторните ребра и малкият радиатор на основата.
 • Топлинни тръби – 6 броя, ф6.
 • Размери – 97 мм х 137 мм х 160 мм (с инсталиран вентилатор)
 • Съвместимост – Intel Socket LGA775, LGA1155/1156, LGA1366, LGA2011/-3; AMD AM2/2+/3/3+/FM1/FM2.
 • Вентилатори – 1 брой 135мм, контрол по PWM, диапазон на оборотите: 700RPM – 1400 RPM, максимален дебит – 67.8 CFM.
 • Тегло – 976гр.

Впечатление правят многото отвори по “ребрата” на радиаторният блок – това е направено с цел увеличаване на ефективността на обдухване на радиатора и като цяло на самият охладител. Със същата цел са направени и тези”вълни” от двете страни на радиаторният блок, което освен всичко друго помага и за понижен шум при обдухване, а точно при този охладител от Be Quiet! са решили да направят всичко възможно, че той да е практически безшумен.

dark_rock_3_fan

Безшумността до голяма степен се обуславя от вентилатора на охладителя, а “перлата в короната” на Dark Rock 3 е доста добрият 135мм вентилатор Silent Wings 3. Приличащ повече на 140мм вентилатор, BQ SIW3-13525-MF-PWM предлага почти 70 CFM въздушен поток при максималните си обороти от 1400 RPM, като заявеното (от Be Quiet!) ниво на шум е едва 21.1 dbA при същите тези 1400 RPM. На човек да му се прииска да приложи overvolt на перката и да получи още, без това особено да навреди на безшумността й.

Трябва да си призная, че този вентилатор наистина не се чува по време на работа. Ако приемем, че нямате абсолютно никакви други вентилатори в системата, или всичките те са поне 120мм и с обороти на въртене от 800 – 1000 RPM, тогава вероятно може и да успеете да доловите “нещо” идващо от този Silent Wings 3, но ще трябва да сте много близо до него. При затворен капак на кутията – никакъв шанс. Поради това и в нашите тестове изобщо не се занимавахме да понижаваме оборотите на 135мм вентилатор, а го оставихме да се върти “колкото му душа иска”.

Крепежните елементи на Dark Rock 3 са по-специфични от тези, които видяхме при Pure Rock, като са съобразени с по-различният начин на инсталация върху дънната платка.

dark_rock_3_fittings

Както добре се вижда по спецификациите, този охладител поддържа най-актуалните платформи на Intel и AMD – LGA775/1150/1151/1155/1156/2011/2011-3, както и Socket AM2(+), AM3(+), FM1/ FM2(+). В комплекта получавате и термопаста, както и допълнителен комплект от крепежни елементи за втори вентилатор, чрез който да повишите охлаждащите способности на Dark Rock 3, ако търсите подобен ефект.

Сега е време да преминем и към самата инсталация на охладителя, която е по-специфична, но пък и доста лесна за изпълнение.

Споменах вече на предишната страница, че Dark Rock 3 се инсталира малко по-различно от Pure Rock, макар че всичко започва съвсем познато от поставяне на четирите основни крепежни елемента на сокета на дънната платка LGA2011-3 (все пак нашата инсталация ще се извърши върху традиционната ни платформа LGA2011-3):

dark_rock_3_install_1

След това идва ред да поставим и страничните крепежни пластини към основата на охладителя – да, тук е и голямата разлика в инсталацията, като напречните пластини първо се захващат към основата на Dark Rock 3:

dark_rock_3_install_2

Сега вече идва ред и да сложим малко топлопроводяща паста върху процесора и да поставим отгоре и самият охладител Dark Rock 3. Единственото, което трябва да се свърши след това е да се завият (и затегнат добре) четирите гайки:

dark_rock_3_install_3

По принцип самият охладител се продава с вече инсталиран вентилатор, но за да ви е по-удобно със затягането на гайките препоръчвам да свалите перката. Свалянето и слагането на вентилатора е много лесно и не изисква майсторство, така че по-добре да си осигурите пространство. В комплекта към охладителя се предлага и специален “гаечен ключ”, чрез който да свършите задачата без особени проблеми. След това поставяте обратно вентилатора, свързвате му кабела с (за предпочитане) FAN конектор с PWM контрол, поставяте RAM паметта на мястото ѝ и машината е готова за Power ON (стига, разбира се, дънната платка да си е на мястото и всичко прилежащо към PC-то да е на своето място и подготвено за работа).

Да видим сега как Dark Rock 3 се представя при нашите тестови замервания.

Проведохме тестовете в кутия Cooler Master HAF-XB, като единствената обособена “изкарваща” перка бе Noctua P12. Вкарващи въздух в кутията вентилатори бяха два броя – NOCTUA A15 PWM. И двете перки на NOCTUA работят при максимални обороти т.е. ~1200RPM. Вентилатора на Dark Rock 3 работеше при максималните си RPM от около 1400RPM.

За сравнение изправихме Dark Rock срещу три AIO водни охладителя – Kuhler H2O 620, Kraken X41 и Tundra TD02-SLIM, както и вече тестваният от нас Be Quiet! Pure Rock. Макар това да са AIO водни охлаждания, тяхната цена е близка до тази на Dark Rock, което ще позволи да сравним съотношението цена/производителност.

За натоварване на процесора се използваше OCCT 4.4.1 Linpack (създаденият товар от процесора е около 155W). За резултат се записваше максималната стойност, постигната и поддържана от кое и да е от процесорните ядра в продължение на 15 минути.

Хардуерната окомплектовка е следната:

 • дънна платка Gigabyte X99-Gaming 5
 • процесор Intel Core i7 5930K (предоставен от фирма MOST Computers)
 • 4х4 GB GEIL DDR4-2400
 • Sapphire Tri-X Radeon R9 290X
 • 1200W Thermaltake ToughPower Grand

Тестови условия:

 • Процесорът Intel Core i7 5930K работеше при следните настройки: – 4.4 GHz при 1.331V

Отново искам да наблегнем на факта, че 135мм вентилатор Silent Wings 3 е практически безшумен или е толкова тих, че не може да се чуе при нормални работни условия на компютърната система, поради което го оставихме да се върти при максималните си RPM. Даже ни се прииска да ги увеличим, за да може да проверим как охладителя ще се държи при още по-голям въздушен поток през радиаторният му блок. Последното, обаче, ще го тестваме съвсем скоро чрез някои други добре познати ни вентилатори с по-голям дебит.

 

Резултати

OCCT 4.4.1 CPU Linpack

dark_rock_3_results

Макар Dark Rock 3 да е на едва няколко градуса под Pure Rock и на нивото на Kuhler 620, тук говорим за много тих (или безшумен) процесорен охладител, който се справя със своята задача без дори да “сигнализира” за присъствието си. Ако го погледнем от друга страна, Dark Rock 3 е само с два градуса над тихият вариант на Kraken X41, като последният може да се нарече доста сносен AIO воден охладител.

Процесорният охладител Dark Rock 3 на Be Quiet! определено остави много добри впечатления у нас не само с представянето си, но и със своят дизайн, ниво на изработка и разбира се супер тихият си вентилатор 135мм Silent Wings 3. Не можем да кажем, че има нещо в цялостното представяне на Dark Rock 3, което да не ни е допаднало, като единствено щеше да е много добре, ако беше с 20-30лв по-евтин. Но, както има една приказка – хубавото идва на своята цена. В България Dark Rock 3 се предлага с официална цена от 149лв с ДДС, като според-зависи от къде решите да го купите, тази сума може и да е малко по-ниска.

dark_rock_1

Със сигурност можем да кажем, че Dark Rock 3 не може да предложи същото ниво цена/производителност, което видяхме у по-ниският клас претендент в лицето на Pure Rock, но Dark Rock има някои други предимства, които ще се харесат на потребителите с по-сериозен бюджет за процесорен охладител – дизайн, производителност, тишина. Особено последното започна да става доста важно напоследък, дори и за не чак толкова капризните потребители, а (знам, повтарям се за кой ли път) този охладител е наистина много тих.

източник: http://hardwarebg.com

Tags : 135mm Silent Wings 3Be Quiet! Dark Rock 3Dark Rock 3Silent WIngs 3процесорен охладител Be Quiet! Dark Rock 3ревю на Dark Rock 3тест на Dark Rock 3