close
Новини

Eternal 5D с още една крачка към създаването на “вечен” хард диск

Eternal 5D

Новоразработената технология Eternal 5D ще позволи на един диск да бъде записана цялата история на човечеството и тя да се съхранява до безкрайност … или поне така твърдят нейните създатели.

Идеята за създаване на “вечно” хранилище на информацията е твърде примамлива за горделивото човечество, за да бъде пренебрегната. Сигурно затова работата по реализирането й продължава с пълна пара, а в резултат на това се появяват и някои интересни пробиви.

Група изследователи от университета на Саутхемптън например продължават работата си над проекта за “вечен” диск с обем 360 ТВ още през 2013 г.  Това беше отдавна затова ще припомним, че в основата на тази разработка е технология, наречена Eternal 5D. При нея информацията се записва и чете с помощта на специален лазер, работещ с изключително интензивни, но много кратки импулси, а самият диск се състои от няколко нано-слоя от кварцово стъкло, разположени на разстояние от по пет микрометра един от друг. При запис на данни, благодарение на наноструктурата лазерът работи в „пет измерения“, което позволява да се съхранят значително повече данни на единица обем в сравнение с всяка друга storage технология до момента.

Eternal 5D disk

Използвайки тази технология, преди три години изследователите успяха да запишат на кварцовия диск текстов файл с обем само 300 КВ.  Сега обаче те са успели да запишат на няколко отделни диска някои от фундаменталните трудове на човечеството: Всеобщата декларация за правата на човека, основните трудове на Нютон по оптика, Великата Харта и Библията на крал Джеймс.

Както вече знаете, въпросните дискове се отличават с рекордно висока плътност на информацията и на теория те могат да поберат до 360 ТВ данни. Но основното предимство на разработката е изключителната износоустойчивост и трайност на носителите. Според последната информация, дисковете без проблеми и без каквито и да било повреди издържат на краткотрайно нагряване до 1000 градуса Целзий и могат да съхраняват информация в продължение на 13,8 милиарда години (!) при температури до 190 градуса. При обичайна стайна температура съхранение може да продължи до безкрайност … или поне така ни уверяват създателите на технологията.

Ако се окаже комерсиално изпълнима, тази разработка може да реши задачата за съхранение на т.нар. “студени данни” и може да се окаже изключително полезна за изчислителни центрове и организации, които си имат работа с огромни обеми архивна информация. В момента изследователите работят по решаването именно на въпроса с комерсиализацията, като търсят потенциални производствени партньори за следващия етап в развитието на технологията.

 

източник: http://pcworld.bg