close
Без категория

HDD все още не мислят да отстъпят пред SSD

ssd-hdd

Макар SSD-тата да стават все по-интересни за крайният потребител и да намират все повече приложение в широк спектър от десктоп и мобилни системи, както и висок клас сървърни и ентерпрайз машини, един от шефовете в Seagate e споделил пред колегите от Digitimes.com, че  сме още далеч от ситуацията, при която SSD-то реално ще е успяло да измести и замени HDD при “дисковите устройства” за споменатите компютърни системи. Основните причини за това са вече известни.

seagate_logo

Според Б.С. Тех (старши вице-президент на Seagate) към момента може би най-главната причина се явява цената на устройствата от тип SSD. Най-общо погледнато, SSD-тата са около 3 пъти по-скъпи от HDD-тата за приложения, засягащи потребителската електроника, и може би около 10 пъти по-скъпи в случаите, когато става дума за висок клас ентерпрайз приложение, Cloud Storage и т.н.

Наред с това един от шефовете в Seagate е добавил, че макар общият брой на продадени устройства HDD ще се понижи от 550-600 милиона за 2014 година до (предполагаемо) 500 милиона за 2015 година, общият обем на “дисково пространство” реално ще се повиши до 550 екзабайта (10 9 GB), което е с около 10% повишение спрямо отчетите за 2014 година.

Като цяло компанията все още поддържа фокус предимно върху устройствата тип HDD чрез повишаване на тяхната ефективност и капацитет, както и намаляване на цената, като се опитва да намали производствените разходи на HDD-тата до около 1/10 от разходите за производство на SSD.

 

източник: http://hardwarebg.com