close
Новини

Intel с 10 nm процесор през 2017-та

intel-chip

Първите 10-нанометрови чипове на Intel ще се появят през втората половина на 2017 г.  Преминаването на 10 nm през 2017 г. обаче представлява забавяне спрямо досегашния т. нар. “тик-так” цикъл на компанията, при който се редуват представяне на нова архитектура и “свиването” й с използване на нов технологичен процес.

Подобна бе ситуацията и със сегашните 14-нанометрови чипове, но следващото забавяне ще е по-сериозно. За да го компенсират, от Intel са добавили в плановете си нови процесори, които ще се появят през втората половина на следващата година. Тези продукти носят кодовото име Kaby Lake и ще бъдат изградени на основата на Skylake, последната микроархитектура на компанията.

Забавянето е от значение както за самата Intel, така и PC и сървърната индустрии като цяло. Всеки нов производствен процес води със себе си по-малки и бързи транзистори, в съответствие с емпиричния “Закон на Мур”, според който броят транзистори в чиповете нараства двойно на всеки 18-24 месеца.

По думите на Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, това няма да е първият случай на забавяне. През 1965-та, 6 години след първата интегрална схема, Гордън Мур, един от основателите на компанията, на база на наблюденията си формулира “закон” според който количеството транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около една година. През 1975 г. той внася кореция, очаквайки удвояването вече да става на всеки 24 месеца.

“Тези промени са естествена част от Закона на Мур и са естествено следствие на техническите предизвикателства около свиването на транзисторите и осигурването на масово производство”, обяснява още Крзанич. По думите му представянето на нов производствен процес вече се е забавило и в момента, след преминаването на 22 nm периодът вече е 2,5 г.

Intel няма да използва EUV (xxtreme ultraviolet) литографска технология за 10-нанометровите си чипове. Също така Крзанич споделя надежда компанията да се върне на 2-годишния тик-так ритъм с представянето на следващия 7-нанометров процес.


източник: http://computerworld.bg/