close
optane2

Технологията Intel Optane, за която компанията “тръби” през последната година (или нещо такова) най-накрая ще намери своето приложение и при PC-тата и мобилните системи (които имат възможност) чрез Cache SSD – M.2 SSD (поддържа се NVMe) с доста ограничено “дисково пространство”, но създадено не с идеята да съхранявате произволни файлове, ами по-скоро за кеширане на най-важните системни файлове с цел подобряване на общата производителност на системата. Гледайте на Cache SSD като на допълнителна възможност за създаване на SSHD, в комбинация с вече наличен в PC-то твърд диск.

Според Intel директно приложение на Cache SSD ще имат не само потребители, които притежават само HDD и искат бързо и лесно да подобрят производителността, но и тези, които имат основно устройство SSD, върху което обаче вече няма нужното място за поредното 3D заглавие и са принудени да използват HDD за повече дисково пространство. Intel Cache SSD би трябвало да ускори общата компютърна производителност с до 28%, а конкретни времена за зареждане на актуалните 3D заглавия би трябвало да се понижат с до 65%.

Intel Cache SSD ще притежава 16 GB или 32 GB “дисково пространство” за кеширане под управлението на Intel Rapid Storage (от версия 15.5), като цитираните скорости са до 1200 MB/s при четене от Cache SSD и до 280 MB/s при запис. Данните за IOPS са съответно 300 000 IOPS и 70 000 IOPS. Като дневно натоварване Cache SSD ще може да “понесе” 100 GB/ден кеш-записи.


източник: http://hardwarebg.com

Tags : chacheinteloptaneSSD