close
Без категория

NZXT S340 – компактност, стил и малко компромиси

s340

Изборът на компютърна кутия, особено за домашен компютър, често е трудно решение. Причината за това е, че през последните години пазарът се напълни с изключително голямо разнообразие от производители, модели и функционалност във всички ценови нива. Един от тези производителите, които предлагат съчетание на впечатляващ външен вид и добра функционалност е NZXT, а моделът за които ще стане дума в това ревю е S340, принадлежащ към серията Source.

3

Основни спецификации и първи особености

2

Ако погледнете основните спецификации на кутията вероятно ще ви направи впечатление че S340 е модел middle tower със сравнително компактни за класа си размери с неговите 200 мм ширина 474 мм височина и 432 мм дълбочина. Въпреки това той побира както пълноформатни ATX дънни платки, така и micro ATX и mini-ITX. Причината за това е малко необичайното вътрешно разположение на компонентите, позволило да се освободи място в основния обем за сметка най вече на липващите външно достъпни устройства (5,25- и 3,5 инчови). Да, S340 не разполага с нито един от обичайните слотове външни устройства, което означава, че трябва да се примирите с липсата на DVD/Blu-ray записвачка, флопи или фан контролер.

Така че тук лежи и първият компромис, с който ще се сблъскате ако обмисляте закупуването на кутията – смятате ли да използвате неща, разполагащи се във външни слотове или не. Честно казано в наши дни почти не ми се налага да използвам оптично устройство, още по-малко пък флопи, а и цените на външните модели вече не са чак толкова по-високи. От друга страна пък за геймърска конфигурация с повече вентилатори един фанконтролер може да е приятна добавка. Още повече предвид наличието на 4 места за вентилатори в S340, 3 от които (две от пред и едно отгоре) могат да приемат 120 и 140 мм модели, докато последното е ограничено само до 120 мм варианти. Всъщност на мястото на предните вентилатори може да разположението и радитатор за водно охлаждане с двоен размер (240/280 мм), като мястото на задната стена е разчетено да може да поеме единичен 120 мм радиатор. Заедно с това кутията може да побере до 364 мм дълги видеокарти, ако няма инсталиран радиатор отпреди и до 334 мм дълги с инсталиран. Това практически покрива целият възможен спектър включително и двучиповите модели от последните години.

1

Кутията може да бъде поръчна в 4 цветови комбинации, като общото между тях е черният интериор. Другите варианти са изцяло бял или изцяло черен екстериор, както и черен екстериор със сини или червени акценти. В последните 2 варианта в съответният цвят е оцветен и ограничителят за кабели във вътрешността на кутията. Моделът, който ми беше предоставен за тестване беше във варианта с черен екстериор и червени акценти.

2

Външният вид на NZXT S340 е доминиран и от огромният прозорец на лявата стена на кутията, заемащ почти целия й размер. Този акцент върху стила и показността обаче може би бил по-подчертан, ако поне един от двата доставяни с кутията 120мм вентилатора беше със подсветка. Но за това след малко. Други запомнящи се черти са гладкият външен вид и матовата повърхност на кутията, отличаваща се с фина, кадифена текстура. На пръв поглед това не се дължи на полимерно покритие, както в други модели, а на специфична обработка на стоманата, от която е изработена кутията. Дали вече това ви харесва е въпрос на лична преценка. Десният панел и лицето на кутията са изчистени като линии и единствената отличителна особеност е и слабо забележимото лого на NZXT в долната част на лицето на кутията.

На горната страна се намират перфорациите за горно разположенията 120 или 140 мм вентилатор, като кутията идва с предварително инсталиран 120 мм модел на NZXT. В предната част пък има изрез в пластмасовото лицева част на кутията, като подобен има и в долната му част, като през тях се засмуква въздуха от предните вентилатори, тъй като липсва типичната за повечето кутии решетка отпред. Пак отгоре и в предната част се намират изходите за микрофон и слушалки, 2 броя USB3.0 портове, светодиодният индикатор за дискова активност и бутонът за включване, който дублира и функцията като индикатор за стартиран компютър. Отделен бутон за рестартиране няма.

5
6

Крачетата на долната страна са сравнително високи, оставащи достатъчно място за засмукване на въздух от захранването, отворите за което са закрити от фанфилтър със сравнително голям размер на дупките. Крачетата завършват с гумички, които осигуряват стабилно сцепление дори с добре излъскан под. И накрая на задната стена са стандартните 7 разширителни слота, прикрити от перфорирани планки за многократно използване, захванати с винтове за ръчно навиване. Частта над тях също е перфорирана, позволяващо по-лесно изхвърляне на въздуха продухван от предните вентилатори. Над тях се намира и мястото за 120 мм вентилатор, на който отново има предварително монтирана бройка.

След свалянето на страничните капаци и лицевият панел, се вижда че кутията разполага с още един филтър, с който вероятно може да изкарате и през изрезите за въздух на предния панел. За разлика от повечето популярни решение в S340 не се позоват гумени заглушки на дупките за прекарване на кабелите, а метална пластина, която ги прикрива и ограничава движението, като е оцветена в акцентния цвят на кутията. Винтовете-стойки за поставяне на дънната платка са предварително монтирани, които е удобство, ако бързате да сглобите машината. В добавка към комплекта има и шестогранен накрайник за по-лесно завиване и развиване. Долната част, където обикновено се разполага захранването и твърдите дискове е закрита с Г-образна пластина, в която има изрези за кабелите и за проникване на въздух към твърдите дискове, както и 2 места за поставане на шейни за 2,5-инчови устройства.

1

Именно с последните представляват още един от компромисите в кутията. Първо за да бъдат максимално компакти, те не предполагат безинструментово закрепяне и ще трябва да завиете устройството към тях с винтчета, като в последствие го поставяте в предвидените жлебове и фиксирате с ръчно навиващ се винт. Заедно с това те са разположение в зоната точно под дъното, което води до проблем в една специфична ситуация – ако използвате 2 или повече видео карти и една от тях е разположена на крайните 2 (6-ти или 7-ми слот) в зависимост от дебелината и вида на охлаждането й вентилаторът може да се окаже запушен от 2,5-инчовото устройство или самото то да се озове в гореща точка под видеокартата. Което на практика означава, че в подобна ситуация така разположените места за 2,5 инчови устройства стават неизползваеми. Но това все пак е сравнително рядка ситуация.

2

Крайният резултат при липсата на шейни за дискови устройства и с добре предвидените места за разполагане на кабелите, основният вътрешен обем на кутията предлага отлична организация на въздушния поток с практически никакви пречки пред него, както и чист вид през прозореца на кутията, което предполагам ще допадне на по-естетически настроените потребители. Разположението на вентилаторите отпред е такова, че единият от тях обдухва основно инисталираните разширителни карти, докато втория има пряка линия към паметите и процесора, което предполага отлични охлаждащи възможности дори с въздушен охладител. Последният според спецификациите може да е с височина до 161 мм, което за съжаление изключва част от най-мощните предложения на пазара.

3

Завъртайки кутията от другата и страна получаваме достъп до образуваната кухина за разполагане на захранването и дисковите устройства. За съжаление отново от NZXT са изтървали възможността да организират система без нужда от използване на инструменти. От друга страна пък кабелите, идващи стандартно с кутията са надлежно организирани и закрепени за задната стена на подложката за дънната платка, като вентилаторите са включени към обща линия изведена към стадартен Molex конектор, с предвидени изводи и за още 2 вентилатора. За съжаление обаче това не е фанконролер и не разполагате с възможности за регулиране на напрежението.

Захранването се инсталира от външата част на задната стена на кутията (а не отстрани), като преди това трябва да го завиете с винтове за метална планка, която след това се фиксира за кутия с ръчно навиващи се винтове. Има достатъчно място и за по-дълго захранване както и достъпът до прорезите за прокарванена кабелите в пластината, прикриваща вторият отсек на кутията. Предвидено е и достатъчен голям изрез ако ви се налага инсталация на планка за охлаждането на процесора, както и широк и удобен прорез за прекарване на 12-волтовия кабел за захранване на процесора. В предната част разполагате със шейна за инсталация на две 3,5-инчови устройства, но отново – налага се да ги закрепяте с винтове, още повече че за да достигнете лявата страна на шейната трябва да проникнете през предната част на кутията, която значи задължително премахване на пластмасовата лицева част. Последното устройство може да закрепите на самото дъно на кутията посредством винтчета от долната част, като то може да е както 3,5- така и 2,5-инчово. Така че теоретичният максимум от устройства е общо 5, като две от тях могат да приемат само 2,5-инчови модели, а 3 са смесени. Като цяло това трябва да е достатъчно за повечето нормални системи. За съжаление не е предвидено място за инсталиране на вентилатор специално за дисковете , като се разчита единствено на потока който може да се получи от работата на вентилаторете в другият отсек на кутията.

4

В доставяното в комплекта към кутията включва ръководството за инсталация, прилично количество свински опашки и разнообразни винтчета. Хубавото при последните е, че са надлежно сортирани в отделни пакетчета, надписани с размерите им и бърза консулатция с ръководството показва кои винтичета за какво са предназначени, за да няма обърквания. Разполагате и с един резервен винт-поставка за дъно и вече споментията шестогранен накрайник.

Инсталация и краен резултат.

Инсталацията в NZXT S340 протече впечатляващо лесно, като прилична част от нея е предварително свършена още в завода с вече инсталираните винтове-поставки за дъното, закрепените кабели на задната стена и инсталираните 2 вентилатора. Прорезите за кабелите са достатъчно големи и отлично разположени, така че няма да се борите дълго, за да постигнете максимално чиста организация на кабелите.

1

Интериорът в кутията остава чист и без пречки за въздушния поток, а разполагането на водното охлаждане на предната стена накутията беше забележително лесно. Единствената дребна спънка беше вече споменатия проблем със SSD-устройството и блокирането на турбината на втората видеокарта, но той беше бързо разрешен с преместването на дисковото устройство.

3

Във втория обем на кутията остава много място, което да събере кабелите на спокойствие и не се налага да натискате страничният капак, за да поберете всичко лесно. В завършен и изцяло събран вид не може да се отрече, че така полученият компютър изглежда повече от впечатляващо. Двата стандартни вентилатора са почти безшумни, въпреки че по спецификация би трябвало да работят на 1200/мин, като осигуряват приличен въздушен поток.

Към момента на написването на материала NZXT S340 се предлагаше на цена около 150 лв с ДДС. Не е сред най-евтините, не е и сред най-скъпите модели. За тези пари получавате сравнително компактна като размери кутия тип средна кула, с добре организирано вътрешно пространство и място за сравнително голямо водно охлаждане.

3

За сметка на това губите евентуално място за дисково устройство и/или фанконтролер (или други потенциални предно разположени устройства – допълнителни USB портове, четец за карти и т.н.) и възможността за безинструментна инсталация на дисковите устройства. Колкото до външният вид, след толкова повтаряне в статията би трябвало да е станало ясно, че лично за мен той е доста впечатляващ – издържан едновременно минималистично и стилно. Разбира се въшния вид нещо доста субективно, така че вие трябва да си прецените дали компромиса си струва.


източник: http://hardwarebg.com

Tags : nzxts340компютърна кутия