close
Новини

PCI Express 4.0: удвоена скорост на трансфер и мин. 300W захранване

PCI-Express-4.0-2

В сравнение със 75-те вата на PCI-e 3.0 захранващата мощност е 4 пъти по-голяма и означава, че от догодина дори най-мощните видеокарти ще могат да се захранват само от дънната платка, без да е нужно да се ползват допълнителни куплунги. При това 300 W е гарантираният минимум, т.е. не е изключено във финалния вариант на стандарта възможностите да са дори още по-големи.

PCI Express 4.0: удвоена скорост на трансфер и мин. 300W захранване

Според тази последна информация, този тип слотове за дънни платки, които най-често се използват за инсталиране на видеокарти, в най-новото си издание ще имат двойно по-голяма пропускателна способност в сравнение със сега разпространения PCI Express 3.0.  Казано по-точно пропускателната способност на една линия ще бъде увеличена до 2 GB/s, т.е. PCI-E 4.0×16 ще може да осигури скорост на трансфер на данни до 31,5 GB/s.

По-важната и по-интересна особеност на PCI-e 4.0 ще бъде това, че интерфейсът ще може да осигурява най-малко 300 W захранваща мощност само от слота. В сравнение със 75-те вата на PCI-e 3.0 това е 4 пъти повече и означава, че от догодина дори най-мощните видеокарти ще могат да се захранват само от дънната платка, без да е нужно да се ползват допълнителни куплунги.

Това важи както за днешните, така и за евентуалните още по-мощни бъдещи модели видеокарти. За сравнение, една GTX 1080 видеокарта има нужда от 180 W захранване, така че PCI-e 4.0 ще може да и осигури такова и в излишък. При това финалните спецификации на новата PCI Express 4.0 шина все още не са утвърдени окончателно, а 300 W е гарантираният минимум. Т.е. има известна вероятност интерфейсът да може да осигури дори 400W захранване или дори 500W.

PCI Express 4.0: удвоена скорост на трансфер и мин. 300W захранване

източник: http://pcworld.bg