close
SSD

SanDisk X400 SSD

SanDisk-X400-Review

Развитието при устройствата SSD за десктоп (и не само) системи бележи много сериозен ръст през последните 1-2 години. Доскоро се смяташе, че 512 GB дисково пространство за настолната система е един обем, който човек е по-добре да постигне чрез закупуването на HDD, отколкото да се занимава с покупката на SSD – разликата в цената беше фрапираща. Както всичко друго в този “технологичен свят” и SSD-тата стават все по-достъпни и съумяват през няколко месеца да изненадат потребителите с по-атрактивни цени, скорости на трансфер и прочие.

x400_first

Компанията SanDisk е един от водещите елементи в желанието на някои производители да предлагат все по-достъпни устройства тип SSD на своите потребители. Доскоро 512 GB бе нещо доста скъпо за поставяне в домашният компютър, но сега нещата са различни. 240 GB/256 GB е един много достъпен вариант, което насочва погледите към по-големи обеми. SanDisk предлагат няколко моделни линии устройства SSD, като X400 е продуктовата линия “на фокус” – TLC-базирани SSD-та за широк кръг потребители.

И преди да сте се отдръпнали от идеята заради наличието на TLC NAND в тези устройства, нека все пак да погледнем X400 по-обстойно…

SanDisk предлагат два варианта на серия X400 SSD – самата X400, както и нейната MLC-базирана вариация с име X400s. На фона на главоломното развитие на паметта TLC NAND и контролерите, които я поддържат използването на MLC чипове при потребителските SSD-та вече започва да изглежда все по-неоправдано. Отдавна мина времето, когато TLC-базираните SSD-та не можеха да предложат големи стойности на TBW. Без да изпреварваме нещата ще кажем, че дори 256 GB модел на X400 предлага 80 TBW, а 512 GB е с удвоена стойност, 160 TBW.

Да погледнем, обаче, какво представлява фамилия SSD устройства SanDisk X400:

x400_specs_2

Предлагат се варианти от 128 GB до 1 TB във формат както 7mm 2.5″ SATA, така и m.2 2280. Издръжливостта варира между 72 TBW (за 128 GB X400) до 320 TBW за най-обемният модел с капацитет 1 TB. Подобно на всички други съвременни TLC-базирани SSD-та, при SanDisk X400 се използва част от TLC обема на чиповете за създаване на SLC-имплементиран супер бърз кеш буфер, който да служи за доста сериозно повишаване на производителността на устройството. При SanDisk тази технология се нарича nCache 2.0. В предишни статии сме коментирали как става всичко това, поради което няма да се впускаме отново в подробности. При SanDisk X400 не е известно какъв точно е обема на SLC буфера, но по всяка вероятност 256 GB устройство разполага с поне 10 GB буфер (предвид факта, че по-ниско позиционираната серия SanDisk Ultra II притежава именно толкова при своят 240 GB модел).

Ако трябва по-подробно да разгледаме спецификациите на X400…

x400_specs_1

… веднага се забелязва гаранционният период от 5 години. Принципно едно от слабите места на TLC-базираното устройство SSD е именно неговата издръжливост, като заявените 5 години от страна на SanDisk недвусмислено показва, че компанията е доста сигурна в своят продукт. Имайте предвид, че стойността TBW е много показателна  в този случай и 320 TBW означава (предполагаемо) спокойно записване на по ~ 180 GB обеми от информация всеки ден за следващите 5 години. Това е постижимо главно чрез използването на специализирани контролери за управление на записа, както и на прецизно заложени алгоритми на запис, при които TLC NAND паметите се амортизират най-бавно.

IOPS стойностите също са доста прилични, но имайте предвид, че те са валидни само тогава, когато операциите се извършват с “помоща” на споменатият SLC-дял от TLC паметта. Ако се извършват операции, които препълнят този SLC буфер, тогава скоростта се понижава драстично. При 95%+ от случаите на употреба на ново поколение TLC-базирано SSD няма да имате подобни проблеми.

При SanDisk X400 се използва контролер на Marvell – 88SS1074. Ново (5-то) поколение контролер за NAND Flash, специално ориентиран към TLC NAND Flash и предлагащ технологиите NANDEdge и LPDC за повишена ефективност при работата с TLC NAND Flash.

marvel_controller

Що се отнася до NAND чиповете, които се използват при X400, те са 15nm Sandisk, както ще видите на снимката на следващата страница, където сме “разопаковали” напълно нашият тестов образец SanDisk X400 512 GB.

Дойде време да погледнем по-конкретно и нашият тестов образец (който всъщност е напълно нормална Retail бройка), представляващ серията X400 на Sandisk чрез своите 512 GB “дисково” пространство.

Моделът е SD8SB8U-512G-1122, което определено звучи доста по-объркващо, в сравнение с X400 SSD 512 GB. Версията на Firmware е X414. Към окомплектовката няма нищо допълнително т.е. в Retail кутийката е налице само и единствено устройството SSD. Самото X400 512 GB няма какво толкова да покаже с екстериора си, но определено е интересно какво има “под капака”:

x400_side_1

Това малкото “нещо” всъщност е 512GB SSD, поместено в 2.5″ форм фактор. Реално от SanDisk са могли да направят много компактна кутийка, в която да сложат X400 и да го предлагат като… флашка. Обемът от 512GB е базиран на четири TLC NAND Flash чипа, всеки от които с обем от 128 GB, като са разположени от двете страни на малката платка.

x400_side_2

Всъщност вече коментирахме, че е налице контролер на Marvell и чипове TLC NAND Flash на SanDisk, които са подкрепени от DDR кеш рам, който е на служба към контролера на Marvell.

Устройствата SSD на SanDisk могат да разчитат на доста приятен служебен софтуер, наречен SanDisk Dashboard.

dashboard

Освен задължителната информация по състоянието на SSD-то, като оставащ “живот”, работна температура и зает/свободен обем от “дисковото пространство”, Dashboard-а дава и други варианти на информация, като например колко точно GB сте записали върху X400 (и то по отделно, за SLC и TLC частта) и каква е степента на износване на “медията”. След приключване на всички тестове, ето това беше резултатът що се отнася до амортизацията на устройството:

dashboard_2

Да видим сега как се справя X400 и в тестовете за определяне на нивото на производителност…

Тестовата дънна платка е базирана на чипсет Intel Z170 и използвахме вграденият в чипсета контролер SATA 6 GBps по време на тестовете.

Tестова система:

– Дънна платка: Gigabyte Z170X-Gaming G1.
– Процесор: Intel Core i7 6700K
– Графичен ускорител: AMD Radeon R9 380X.
– Памет: 16 GB GEIL DDR4-2666.
– Твърд диск: 1.5 TB Western Digital Green
– SSD устройства – 240 GB Silicon Power Velox V55, 240 GB A-DATA SP550, 512 GB SanDisk X400
– Захранване: 1200W ThermalTake ToughPower Grand

Системата работи под управлението на Windows 10 + допълнително инсталиран Direct X 9.0c, драйвери версия Radeon Software Crimson Edition за графичната карта на AMD. Тестовете се проведоха при разделителна способност 2560 x 1440. Версията на firmware на 512 GB SanDisk X400 бе последната актуална, X414.

Тестов пакет софтуер:

– PCMark 8 Storage Test
– AS SSD, ver. 1.9.5986, Iops/Copy/Transfer
– CrystalDisk Mark 5.1.2 x64

Резултати

PCMark 8 Storage Test

x400_pcmark_storage

AS SSD, ver. 1.9.5986, Iops/Copy/Transfer

1GB DATA

asssd_1GBasssd_1GB_iops

3GB DATA

asssd_3GBasssd_3GB_iops

5GB DATA

asssd_5GBasssd_5GB_iops

10GB DATA

asssd_10GBasssd_10GB_iops

Copy Benchmark

asssd_copy

CrystalDisk Mark 5.1.2 x64

8 GB DATA

crystal_8GB

16 GB DATA

crystal_16GB

32 GB DATA

crystal_32GB

По принцип, при по-големи масиви от информация някои от моделите TLC-базирани SSD-та показват слабост при тестове за запис, като скоростта пада драстично, до нива около и под 100 MB/s (една от особеностите на TLC NAND Flash, когато е оставена без допълнителни “жокери” като SLC кеш и прочие). При X400 на SanDisk в нито един случай не успяхме да забележим подобна слабост, дори и когато копирахме от друго SSD големи файлове от по 25GB – 30GB. Така да се каже, X400 по-скоро се държи като едно MLC SSD, а не като TLC-базирано SSD.

Какво можем да кажем накрая – доста сме впечатлени от SanDisk X400 512 GB. Не, че сме предубедени спрямо TLC-базираните устройства SSD, дори напротив. И все пак човек винаги има едно на ум, когато става дума за TLC памет… или поне имаше. Съвременните варианти (не всички, но поне важи с пълна сила за X400 на SanDisk) на TLC NAND Flash SSD се държат и работят досущ като MLC- базирано SSD, без по никакъв начин да показват слабост. SanDisk X400 е директен пример за това.

x400_first

Ако все още ви се струва, че “TLC-тата нямат всичко това, което се иска от тях”, за да заместят адекватно MLC-базирано SSD, тогава погледнете представянето на SanDisk X400 и факта, че компанията се е ангажирала с 5-годишна гаранция за този модел. Колкото и банално да звучи, в днешни дни рядко се среща продукт с много дълга гаранция, без зад това да се крие сигурността на производителя, че продуктът наистина е качествен.

източник: http://hardwarebg.com

Tags : SanDiskSSDX400