close
Новини

SATA 3.3 обещава повече надеждност, капацитет и гъвкавост за дисковете

sata

С новата спецификация, SATA интерфейсът вече поддържа SMR-базирани дискове и два възможност за дистанционно включване и изключване на устройства за съхранение, като освен това работи и по-надеждно.

Устройствата, използващи добре познатия SATA-интерфейс скоро ще заработят по-добре. Или поне така се надяваме всички, след като тези дни стандартизиращата организация SATA-IO (Serial ATA International Organization) обяви официално публикуването на спецификациите на SATA ревизия 3.3.

SATA cable

В тази нова редакция на стандарта се въвеждат някои допълнителни функции, които би трябвало да повишат вместимостта, надеждността и гъвкавостта на устройствата за съхранение, използващи въпросния интерфейс.

SMR

Според официалното прес-съобщение на организацията,  сред най-важните нововъведения е поддръжката на дискове, използващи магнитен запис с частично припокриване на пътечките (Shingled Magnetic Recording – SMR). Интересна е също функцията Power Disable, която дава възможност за дистанционно включване и изключване на SATA дисковете и ще облекчи съществено обслужването на сървъри и изчислителни центрове. Нова спецификация на трансмитера пък осигурява по-висока надеждност на работата му. Като цяло, както уверяват от SATA-IO, новата спецификация отговаря по-добре на потребностите на съвременните потребители.

SATA 3G connector

Може би тук е мястото да припомним, че предишната ревизия на стандарта, SATA 3.2, беше приета още през лятото на 2013 г. Тогава тя донесе някои доста съществени обновления включително описание на интерфейса SATA Express и форм-фактора M.2.

източник: http://pcworld.bg