close
Хардуер

SSD дискове на Corsair Force LS

img_9255

Отдавна отминаха времената, когато SSD паметите се считаха за лукс, достижим само за най-платежоспособните и претенциозни потребители. Да, винаги съществуваше възможността да се инвестира в малък по обем SSD, на който да бъде инсталирана операционната система и по този начин да бъде увеличена скоростта на работа на целият компютър, но в края на краищата това си беше само компромис. Днес съвсем прилични по обем памети вървят на абсолютно достижими цени. Освен това рискът от тази инвестиция става все по-малък с развитието на технологиите и удължаването на експлоатационния живот на паметите.

Corsair потвърждават тази тенденция с бюджетната си серия SSD памети Force LS. Тя съдържа 2,5-инчови модели с обем 60, 120 и 240 GB. Дебелината им е едва 7мм, което ги прави идеални за ъпгрейд на лаптопи, нетбуци и дори на ултрабуци. Това дава възможност за понижаване на теглото, но и за съществено намаляване на консумацията на енергия, което е от изключителна важност за преносимите устройства. Разбира се, можете да монтирате Force LS и на настолен компютър, за да постигнете по-висока скорост на четене и запис, което от своя страна ускорява цялостната работа на системата.

В кутията няма да намерите нещо, което да ви изненада. Освен диска, комплектът включва 4 болта за монтирането му. Самото устройство е издържано в елегантен черен цвят, а етикетът добавя интересна комбинация от бели и тюркоазени елементи. Трябва да отбележим, че корпусът е изцяло метален, което осигурява стабилна защита на платката от топлина, прах и други вредни фактори.

Разбира се, когато чуем съкращението SSD, всички имаме едно основно очакване – скорост и то висока скорост. При Corsair Force LS това е още по-логично, защото паметта е оборудвана с високоскоростния интерфейс SATA 3, предлагащ трафик със скорост до 6 Gb/s. Добрата новина е, че паметта е абсолютно съвместима и с по-стария интерфейс SATA 2, като разбира се в този случай трябва да сте подготвени за по-ниски скорости. Това обаче прави Force LS много добра опция за ъпгрейд на по-стари машини, работили досега с обикновени твърди дискове. Освен това за бързото действие на паметта помага и Phison PS3108 контролерът.

Според заводските си характеристики дискът достига скорости на четене и запис съответно 560 MB/s и 535 Mb/s. Тестовете показват значително доближаване до тези стойности, особено по отношение на четенето. При големи файлове скоростта на четене достига до 510 MB/s, докато тази за запис е доста по-скромна – приблизително 382 MB/s. При произволното четене и записване на малки файлове резултатите са още по-интересни. Corsair Force LS записва със скорост 82.81 MB/s като за тази цел извършва около 21 200 операции (IOPS). Това го поставя пред много конкурентни модели, които се предлагат на по-висока цена. Интересен факт е, че резултатите за четене изобщо не са толкова впечатляващи – 22.99 MB/s и приблизително 5885 IOPS.

Разбираемо е, че за повечето потребители тези цифри звучат твърде неразбираемо. Наистина не е лесно те да бъдат преведени на езика на нормалното ежедневно ползване на компютъра. Какво биха значели те, ако ги преведем поне от част на геймърски език? Докато повечето тестове предлагат някакъв разумен баланс между запис и четене, то при игра записът е едва 6% от общия трафик. Останалите 94% принадлежат на четенето, което, както вече споменахме не е най-силната страна на Corsair Force LS. Тестът с Grand Theft Auto 4 показа скорост на четене от 375,58  MB/s и 7383 IOPS. Това са сравнително скромни резултати, но пък времето за изчакване е едва 1.02 ms, което предполага игра без значително забавяне.

Скоростта обаче далеч не е най-важното за твърдотелните памети. Да, тя е важна за гейминга, за гледането и записа на HD филми и други забавления. Но нека да погледнем истината в очите – тези памети все още са с твърде ограничен обем, за да разчитаме единствено на тях за игри и филми с висока резолюция. При ежедневната работа с мобилния компютър свръх високи скорости рядко са необходими. Консумацията на енергия в този случай е много по-важна. Липсата на движещи се части прави SSD паметите изключително енергоспестовни. Force LS серията не прави изключение от това правило. В режим на изчакване паметта харчи 0.30W, а при четене и запис – 2.36W и 4.58W. Тези стойности са по-ниски от посочените в заводската характеристика на паметта.

С напредването на технологиите невъзможните неща стават все по-малко. Скоростта и надеждността на SSD дисковете, които в началото струваха цяло състояние, сега могат да бъдат притежание на всеки срещу оптимална финансова инвестиция. Corsair Force LS представлява не само чудесна възможност за ъпгрейд на любимия ви стар лаптоп, но и опция за всяка нова конфигурация.


източник: http://pcmania.bg/

Tags : CorsairForce LSSSD