close
Wi-Fi

TP-LINK RE210 AC750 Wi-Fi Range Extender

re210

Постигането на добро покритие на безжичната мрежа у дома или в офиса с използването на само един единствен безжичен маршрутизатор в днешно време е доста сериозно предизвикателство. От една страна имаме доста сериозно насищане на честотите използвани от безжичните устройства, а от друга са предизвикателствата с които трябва да се справим за правилно позициониране и настройване на безжичния рутер при неговата инсталация. Най-често определянето на позицията на WiFi рутера не взема предвид оптималната позиция за максимално добро покритие на наличната площ, а вместо това е повлияно от фактори като позицията на домашния настолен компютър или мястото откъдето влиза мрежовия кабел на Интернет доставчика и т.н. Това налага прибягването до алтернативни решения за подобряването на обхвата на безжичната мрежа, като например използването на Wi-Fi Range Extender устройства. Имено едно такова предложение ще разгледаме тук и по-точно TP-LINK RE210 – двубандов ac750 усилвател на безжичния сигнал. На практика този тип устройства се явяват нещо като пълноценен безжичен маршрутизатор с по-ограничена функционалност ориентирана към специфичната задача. В тази връзка голяма част от безжичните рутери имат възможност да се използват и като устройства за разширяване на обхвата на безжичната мрежа, но не всички. Когато такава функция е налична в WiFi рутера тя най-често не е особено лесна и интуитивна за ползване и изисква потребителя да знае какво и как да конфигурира. Именно това е едно от основните предимства на устройствата тип Wi-Fi Range Extender – лесни са за ползване и настройка дори от начинаещи потребители, или поне би следвало да е така.

tp-link-re210-2
TP-LINK RE210 далеч не е първият Wi-Fi Range Extender на TP-Link, преди него компанията предложи няколко вариации за 150 Mbps и 300 Mbps 2.4-гигахерцови решения, както и моделът двубандовия RE200. При актуалният RE210 имаме изцяло нов дизайн, който определено е сериозна стъпка спрямо предходните решения като функционалност и удобство за потребителя. Става дума за наличието на антени, чиято позиция може да се регулира от потребителя (преди това антените бяха вградени и фиксирани), както и удобни бутони за управление на устройството – за включване/изключване, рестартиране и спиране на светодиодната индикация.


Параметри на TP-LINK RE210:

– Standards and protocols: IEEE 802.11ac, IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE
802.11b
– Interface: 1x 10/100/1000M Ethernet Port(RJ45)
– Button: RE (Range Extender) Button, Reset Button, LED Button, Power Button
– Dimensions (W X D X H): 94 x 54 x 75.2 мм
– Antenna: 2x външни
– Power Consumption: около 6.5W
– Frequency: 2.4 GHz и 5 GHz (802.11ac)
– Signal Rate: 5 GHz до 433 Mbps, 2.4GHz до 300 Mbps
– Transmit Power: – Wireless Modes: Range Extender
– Wireless Security: 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK

tp-link-re210-3
Устройството за разширяване на обхвата на безжичната мрежа TP-LINK RE210 е двубандово – работи едновременно на 2.4 и 5 гигахерца, съвместимо с всички актуални безжични стандарти 802.11 a/b/g/n/ac и идва с един гигабитов Ethernet порт за свързване на едно устройство без безжична функционалност към мрежата. Дизайнът е предвиден за директно включване в контакт на стената, както и при предходните модели на TP-LINK, но при RE210 благодарение на външните антени не е проблем да го позиционирате навсякъде настройвайки правилната позиция на антените за оптимален обхват.

tp-link-re210-4
Идеята на устройствата за подобряване на обхвата на безжичната мрежа е те да бъдат позиционирани така, че да са достатъчно близо до WiFi рутера, за да имат високоскоростна връзка. В същото време те трябва да разширят обхвата на безжичната мрежа покривайки и част от обхвата на безжичния маршрутизатор, като в зависимост от помещенията, които трябва да имат добро покритие може да се наложи използването на няколко Wi-Fi Range Extender устройства за оптимален ефект.

tp-link-re210-software-1
TP-LINK RE210 разполага с два режима за свързване – автоматизиран, който използва технологията WPS (необходимо е WiFi рутера да я поддържа) и ръчен посредством стандартния уеб-базиран интерфейс за настройка. Използването на Wi-Fi Protected Setup (WPS) за свързване между Range Extender-а и безжичния маршрутизатор на теория би трябвало да направи много бързо и лесно автоматизирането свързване и настройка, без значение каква е марката и модела на WiFi рутера. По време на нашите тестове с двубандов TP-LINK маршрутизатор за използване на WPS за автоматично свързване се сблъскахме с известни трудности, а именно автоматичната конфигурация се извършваше или само за 2.4 GHz или само за 5 GHz мрежата, но не и за двете едновременно. Така че не винаги по-лесният начин се оказва и по-безпроблемен и просто не трябва да се предоверявате на подобни възможности, като за щастие добрия стар ръчен метод за настройка през уеб интерфейса нямаше никакви проблеми. TP-LINK RE210 разполага с удобна визуална индикация за статуса при свързване през WPS (RE бутона на Range Extender-а), както и светлина индикация за силата на връзката между него и WiFi рутера за лесно оптимално позициониране. Информация за силата на сигнала е налична и в уеб интерфейса за настройка на TP-LINK RE210, така че да можете да намерите оптималната позиция за бърза връзка и максимално разширение на обхвата на безжичната мрежа.

tp-link-re210-software-2
tp-link-re210-software-3
Вграденият Quick Setup Wizard за конфигурация през уеб интерфейса на TP-LINK RE210 AC750 Wi-Fi Range Extender-а осигурява супер лесна и бърза възможност за настройка дори от съвсем начинаещи потребители. Достатъчно е да изберете безжичната мрежа, чийто обхват искате да подобрите, да се свържете към нея задавайки конфигурацията за достъп и да изберете дали да използвате същото име за безжичната мрежа или екстендъра да бъде с друго SSID. При използването на същото име на мрежата от екстендъра каквото е и името на мрежата на WiFi рутера потребителите на безжичната мрежа би трябвало автоматично на превключват към сигнала с най-голяма сила, особено удобно за използването на мобилни устройства като смартфон или таблет. При използването на друго име за мрежата на екстендъра е лесно да си гарантирате че сте свързани или към WiFi маршрутизатора или към екстендъра и да избегнете възможността за прескачането от едното към другото устройство и обратно.

tp-link-re210-software-4
TP-LINK RE210 разполага и с пълен набор за настройка на безжичната функционалност на устройството, като малко по-специално внимание искаме да ви обърнем на една интересна особеност за начина на работа на този Range Extender. Става дума за двата налични режима на работа на устройството, между които потребителят може да избира – едновременно разширяване на обхвата и на двете безжични честоти или High Speed режим за оптимална скорост. При High Speed режима реално използвате едната безжична честота за свързване на потребителите към екстендъра, а другата за връзка с WiFi рутера, режим при който може да се постигне по-добра ефективност на работа. Особено ако потребителя се свързва към екстендър в същото помещение на 5 GHz, а връзката към WiFi маршрутизатора в съседно помещение се осъществява през 2.4 GHz. Недостатъкът тук е че съществува възможност да ви се наложи да ползвате по-старо устройство, което не разполага с поддръжка на 5 GHz безжична честота.

5-ghz-coverage-router
5-ghz-coverage-extender
Започваме с тест на 5 GHz мрежа с WiFi рутер разположен в единия край на голям офис с няколко стаи. Съвсем очаквано поради по-слабата пробивна сила на 5 GHz сигнала покритието на повече от половината от офиса само с WiFi маршрутизатора е много слабо и то към мобилен компютър с Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN безжичен адаптер с 3 антени. Добавянето на екстендъра (на второто изображение е покритието само на TP-LINK RE210) осезаемо подобрява ситуацията, особено в лявата част, но ще е необходим поне още един екстендър за оптимален резултат или дори два за максимално добро покритие и висока скорост на работа.

24-ghz-coverage-router
24-ghz-coverage-extender
Ето как изглежда ситуацията с покритието на същия WiFi рутер, но на 2.4 GHz. Ситуацията е по-добра от тази при 5 GHz, но пак в срещуположния ъгъл покритието далеч не е достатъчно добро. На второто изображение можете да видите как изглежда ситуацията с покритието осигурявано от TP-LINK RE210 AC750 Wi-Fi Range Extender-а. Определено дори с нарочно неподходящото позициониране на WiFi маршрутизатора в единия край, след включването на екстендъра ситуацията е значително по-добра. И въпреки че дори с един екстендър в тази ситуация покритието е доста добро, добавянето на още един кестендър би довело до наистина перфектно покритие на цялата площ.

Разбира се с подобряването на позиционирането на основния маршрутизатор спокойно в комбинация с един Range Extender може да се постигне наистина отлично покритие на голяма площ. Както обаче вече стана дума много често позиционирането на основния WiFi рутер е много далеч от оптималното и местенето му не е опция или поне не е лесно изпълнимо, затова използването на Range Extender може да помогне осезаемо за подобряване на ситуацията, като не винаги само един екстендър може да е достатъчен – много зависи от площта и препятствията, които трябва да бъдат преодолени.

Използването на устройства като TP-LINK RE210 за увеличаване на обхвата на домашната или офисна мрежа става доста лесно и бързо и може да бъде изпълнено от неспециалисти, нещо, което често е проблем ако решите да използвате стандартен безжичен маршрутизатор за същата цел. Известен недостатък, който върви в комплект с удобството, което получавате обаче е цената от около 115 лева за TP-LINK RE210, цена на която спокойно можете да намерите среден към висок клас WiFi рутер от същата марка. Така или иначе TP-LINK RE210 AC750 Wi-Fi Range Extender предлага една нелоша възможност за разширяване на обхвата на безжичната мрежа в удобна, компактна и функционална форма, особено подходяща за обикновени потребители, а не мрежови гурута… но на съответната цена.


източник: http://hardwarebg.com/

Tags : range extenderre210tp-link